MORAMO DA RADIMO ZAJEDNO DA BI BILI EFIKASNI: Vujović predsedavala sastankom Radne grupe za implementaciju ciljeva Zelene agende
Foto: Jovana Rošul

MORAMO DA RADIMO ZAJEDNO DA BI BILI EFIKASNI: Vujović predsedavala sastankom Radne grupe za implementaciju ciljeva Zelene agende

InfoBiz -

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović predsedavala je sastankom Radne grupe za implementaciju ciljeva Deklaracije iz Sofije o Zelenoj agendi za zapadni Balkan. Tokom sastanka su predstavljene dosadašnje aktivnosti Ministarstva zaštite životne sredine, važne za ispunjenje ciljeva Radne grupe, poput ulaganja u sisteme za monitoring, izveštavanje i verifikaciju emisija gasova sa efektom staklene bašte, infrastrukturne projekte, planirane dalje investicije, kao i nacionalni i regionalni projekat koji se odnosi na Zelenu agendu.

- Preduslov da Radna grupa bude efikasnija i da uspešno ispunimo sve ciljeve Zelene agende, jeste da radimo zajedno, što se pre svega odnosi na sektore zaštite životne sredine, energetike, poljoprivrede, transporta i privrede, ali i na sve ostale koji učestvuju u njenom radu - naglasila je ministarka Vujović.

Prema njenim rečima, u Srbiji je od početka Zelena agenda vezana za primenu zahteva Evropske unije – najpre onih u sklopu Poglavlja 27, ali i ostalih poglavlja iz Кlastera 4.

Irena Vujović
foto: Jovana Rošul

- Moramo da nastavimo da radimo na usklađivanju sa zahtevima EU i verujem da će početak pregovora biti snažan podsticaj napretku procesa pristupanja, što će ubrzati i dostizanje ciljeva Zelene agende. Trenutno je u izradi Strategija zaštite životne sredine – Zelena agenda, kojim se definišu pravci razvoja koji se poklapaju sa pet stubova za Zapadni Balkan, a to su dekarbonizacija, cirkularna ekonomija, borba protiv aerozagađenja, zaštita i očuvanje prirode i biodiverziteta i uspostavljanje održivih lanaca za snabdevanje hranom i ruralni razvoj. U Radnu grupu za izradu ovog planskog dokumenta uključeni su predstavnici više ministarstva i drugih institucija, kao i nevladine i organizacije civilnog društva, što nam obezbeđuje širi društveni konsenzus o ovoj važnoj temi, što i jeste naš cilj - rekla je Vujović.

Ministarka je istakla da Zelena agenda nije samo moderan trend, već mora da se nametne kao moralni imperativ.

- Za to je neophodno da moralna obaveza svakog pojedinca bude da da svoj doprinos, kako bi zajedno čuvali planetu -rekla je Vujović.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track