MNOGI ŽELE POVIŠICU, A NE ZNAJU KAKO DO NJE: Postoji nekoliko trikova koji će vam otvoriti put do sigurnog povećanja plate!
Foto: Shutterstock, Ilustracija

korisni saveti

MNOGI ŽELE POVIŠICU, A NE ZNAJU KAKO DO NJE: Postoji nekoliko trikova koji će vam otvoriti put do sigurnog povećanja plate!

InfoBiz -

Traženje povećanja plate nije lak podvig, posebno za žene. Više od polovine žena širom sveta se plaši da traži povišicu i nikada je nije ni tražilo, pokazuje istraživanje portala za oglase za posao Indeed. Od 43 odsto onih koje su pitale, odnosno tri od četiri su dobile povećanje plate.

Čak 61 odsto žena širom sveta veruje da „moraju više da rade za priznanje od svojih muških kolega“, pokazalo je istraživanje koje je obuhvatilo više od 14.500 žena u 11 zemalja.

posao
foto: Shutterstock

Žene u Indiji su bile najpouzdanije i tamo je 65 odsto ispitanica reklo da su u prošlosti tražile povećanje plata, piše CNBC MakeIT. Međutim, žene u Japanu i Singapuru bile su najmanje samouverene kada je u pitanju traženje povećanja plata. Samo 13 odsto žena u Japanu i 32 odsto u Singapuru reklo je da je ranije tražilo povišicu.

Globalno, 24 odsto ispitanih žena reklo je da nemaju prilike da pitaju, dok je 28 odsto reklo da se plaši negativnih posledica. Pored toga, 28 odsto žena je reklo da nemaju samopouzdanja da pokrenu razgovor.

- Žene generalno smatraju da je veći izazov da se samozalažu za unapređenje ili povećanje plata - rekla je Aileen Tan, glavni službenik za ljudske resurse u AIA Singapuru.

Unapređenje, Posao, Karijera, Plata, Uspeh, Povišica, Ljudski Resursi, HR

Kao bismo osnažili žene da traže povećanje zarada, dajemo vam šest saveta o tome kako najbolje pregovarati o platama, iz ugla stručnjaka za ljudske resurse.

Istražite sve aspekte

Pre razgovora, važno je pronaći podatke o referentnim vrednostima plata za vaše radno mesto i razgovarati sa kolegama kako biste bili informisani pre nego što uđete na sastanak, rekla je Pooja Chabria, stručnjak za karijeru i šef uredništva za Aziju i Pacifik na LinkedIn-u.

Imperativ je imati jasnu sliku o tome šta mislite kolika bi vaša plata trebalo da bude pre pokretanja priče o tome.

novac, pare
foto: Profimedia

Budite sigurni u sebe

Iako razgovor o platama može biti zastrašujuć, na kraju, dobra pripremljenost će vam pomoći da pronađete samopouzdanje tokom razgovora. Vežbanje sa prijateljem ili mentorom, takođe, vam može pomoći da identifikujete načine da usavršite svoj nastup.

- Uvek verujem da je potrebno mnogo truda da nastup izgleda kao da je bez napora. Tako da će to samopouzdanje uvek proizaći iz jasnoće misli nakon sprovođenja istraživanja - dodaje ona.

Takođe, važno je da razumete brige vašeg direktora i kompanije, jer je poenta pregovora da se postigne „obostrano koristan ishod“.

Kompanija, Firma
foto: Shutterstock

Pripremite teren

Priprema vaše prezentacije treba da počne pre nego što se razgovor održi. Važno je da uključite konkretna dostignuća i da budete spremni da odgovorite na sve primedbe vašeg nadređenog.

- Budite jasni o tome šta ćete reći svom direktoru, počevši od prikazivanja svoje vrednosti - kaže ona.

Pored toga, „ključno je imati mentora koji će se zalagati za vas“, kaže Ejlin Tan.

posao
foto: Shutterstock

Zakažite sastanak

Važno je da unapred zakažete sastanak i da jasno kažete da želite da razgovarate o nadoknadi i razvoju karijere. Nemojte neočekivano pokrenuti ovaj razgovor ili ga nehajno provući u lošem trenutku. Pored toga, vodite računa o vremenu sastanka.

- Na primer, ako su svi zaista zauzeti lansiranjem novog proizvoda i svi su zaista u gužvi, možda to nije pravi trenutak - kaže ona.

Poslovni Sastanak
foto: PR

Pokažite svoju vrednost

Od ključne je važnosti da navedete primere kako ste pomogli u rešavanju problema i stvaranju nečeg pozitivnog u prošlosti. Kvantifikovanje vaših primera brojevima, takođe, može pomoći tokom pregovora.

- Govorite o uticaju koji ste ostvarili kroz svoje radno mesto, kroz svoj rad, kroz rezultate koje ste ostvarili, povezujući ga sa ciljevima kompanije i vašeg tima - predlaže Čabrija.

Budite profesionalni

- Budite strastveni, ali ne emotivni - kaže Čabrija. Rasprava o platama može biti emocionalno opterećujuća, ali je imperativ zadržati profesionalizam.

kurir.rs/bizlife.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track