KAKVA JE BUDUĆNOST HOTELA SLAVIJA: Luks zdanje sigurno ostaje hotel, a svi se pitaju šta će biti sa čuvenom kulom
Foto: Zorana Jevtic, Shutterstock

KAKVA JE BUDUĆNOST HOTELA SLAVIJA: Luks zdanje sigurno ostaje hotel, a svi se pitaju šta će biti sa čuvenom kulom

InfoBiz -

Beogradski hotel "Slavija" prodat je prošle nedelje za oko 25 miliona evra kompaniji "Matijević". Iako se dugo govori o njegovoj privatizaciji, ali i nameri vlasnika da ostane hotel, na pitanje da li će se simbol čuvenog beogradskog trga biti srušen, još nema direktnog odgovora.

Punih 60 godina istoimenim trgom dominira kula hotela "Slavija". To je ujedno i polazište autobusa nacionalne aviokompanije, kojoj je hotel pripadao. Iz JAT-a je izdvojen 2005. godine samo da bi se prodao – to, posle mnogo godina, tvrdi generalni direktor hotela Veselin Jovićević.

"Zašto do sada to nije išlo, verovatno postoje razlozi. Mislim da je proces privatizacije pogurao Ekspo 2027. Inače da nije toga, bojim se da proces ne bi bio završen", ocenjuje Jovićević.

A uspela je i prva prodaja. Nedavno ga je kupila kompanija "Matijević". I kulu i hotel iza nje i najnovije zdanje, luks hotel, rađen 1989. godine. Velika kvadratura, ali to, prema rečima menadžera hotela, nije presudno za kupovinu.

"To su tri zgrade, tri objekta, koja su disfunkcionalna i tu mora nešto da se uradi. Mora biti velikih ulaganja kako bi se hotel doveo u funkcionalno stanje i podigao rejting na minimum hotel luks, četiri, pet zvezdica. Mi trenutno imamo dve zvezdice", naveo je Jovićević.

Hotel Slavija
foto: Zorana Jevtić

Kakvi su planovi kupca

Bez adekvatne garaže, nema poslovanja hotela u centru. Kupac je brzo objavio planove. Luks zdanje sigurno ostaje hotel, koji će biti renoviran do kraja ove godine. A da li će se kula i objekat iza nje rušiti ili renovirati, zavisiće od odluke građevinaca, odgovorio je kupac.

Napominju da je kula u jako lošem stanju i da ne ispunjava uslove za savremeni hotel. Za taj deo hotela odluka će se doneti naknadno. Šta god da se radilo, rok za završetak je kraj 2026. godine, da bi ugostili posetioce Ekspa.

Hotelijerima, kažu, trenutno smeta izdavanja stanova-apartmana, što je nelojalna konkurencija.

"Ne mora da ukine, ali u svakom slučaju, da ih privede redovnoj proceduri, da moraju da ih plaćaju porez, da budu kategorizovani, kontrolisani kako rade, da li prijavljuju prihode. Slavija sve prihode redovno prijavljuje, plaća sve obaveze prema državi. Mi trenutno nemamo nikakva dugovanja ni prema državi, ni prema dobavljačima, ni prema zaposlenima", naveo je direktor hotela.

Sa ustaljenom popunjenošću od 60 odsto, hotel Slavija je likvidan. Ulažu u modernizaciju smeštaja, ali nije lako jer i u januaru, kada je grad pun stranaca, noćenja je najmanje.

Očekuju se prolećni i jesenji sajmovi. Beograd ostaje poslovno središte ovog dela sveta.

Građani žele što manje radova i zaobilaženja, ali i da dobiju zdanje koji će ih opet podsećati na Slaviju.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja