"POSLE ODMORA, PONOVO UČIMO DA RADIMO" Miloš Turinski iz Infostuda o "ZAČUĐUJUĆEM MOTIVU" za promenu posla: To je DEFINITIVNO OVO
Foto: Profimedia

kurir tv

"POSLE ODMORA, PONOVO UČIMO DA RADIMO" Miloš Turinski iz Infostuda o "ZAČUĐUJUĆEM MOTIVU" za promenu posla: To je DEFINITIVNO OVO

InfoBiz -

Sa prvim danima nove godine mnogi misle da je to idelano vreme da neke stvari promene, čak i posao.

Ipak, da li se zbog praznika i mnogo neradnih danas savetuje da baš u ovo vreme menjate posao?

Gost u emisiji "Puls Srbije" Miloš Turinski, iz Infostuda predočio je gledaocima kako stoje stvari kada je reč o poslovnim prilikama tokom ovog perioda godine.

Nova godina donosi ne samo slavlje i radost, već i nove planove i ambicije, kako za pojedince tako i za poslovne entitete. Tokom ove sezonske tranzicije, dinamika zapošljavanja pokazuje određene karakteristike koje su važne za kandidate i poslodavce.

Miloš Turinski
foto: Kurir tv

Povezivanje sa početkom nove godine

Iako često emotivno povezujemo Novu godinu sa novim počecima i planiranjima, perspektiva tržišta rada otkriva složeniju sliku. Kraj prethodne godine često je vreme kada zapisujemo svoje rezolucije za narednu godinu. Ipak, kada je reč o tržištu rada, važno je sagledati perspektive i kandidate koji traže posao, ali i poslodavce koji imaju svoje strategije.

Planovi poslodavaca i uticaj na zapošljavanje

- Završetak tekuće radne godine za poslodavce znači već utvrđene ciljeve za kvartale koji slede. Ti planovi unapred određuju šta, kada i u kojoj meri će se raditi. Tako već postoje pripremljeni planovi za narednu godinu, a praznični period često donosi tišinu u smislu zapošljavanja. Ipak, nakon praznika, sledi uzlazna putanja sa znatno većim brojem oglasa za posao.

- Poslodavci shvataju da i zaposleni imaju dušu. Svi sad učimo ponovo da radimo - smeje se on - Svako zalaganje i sve dodatno što radimo je plus - rekao je Turinski.

Kandidati i Nova godina

- Iako kandidati ne vezuju nužno promenu posla za početak godine, već prate nove oglase, važno je ne biti uslovljen apsolutno nijednim datumom. Odluke o promeni posla treba donositi racionalno, uzimajući u obzir očekivanja, trenutnu situaciju i individualno planiranje. Za svakog pojedinca može postojati drugačiji momenat za odluku - rekao je.

01:44

MILOŠ TURINSKI ZA KURIR

Perspektive poslodavaca i kandidata

Razgovori s predstavnicima HR-a naglašavaju da odgovori na prijave nakon praznika mogu potrajati, s obzirom na organizaciju i prilagođavanje na početak godine. Rad tokom prazničnih perioda može biti plus za poslodavce, ali se ističe da svaki dodatan trud od kandidata nije obavezan.

- Čak su i HR kompanije desetkovane, uvek je to slabija sezona, samo u manjoj meri. Ali posla ima i uvek ima mogućnosti da se nađe. Iz godine u godinu beležimo rast, sada imamo blagi pad od osam odsto. Imali smo krizu u IT-u, ali nema mesta za pesimizam - rekao je Turinski.

Naveo je najčešći i (začuđujuće) da je trenutno osnovni motiv za promenu posla.

- To je plata - rekao je.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

01:00

Evakuacija konja na Krčedinskoj adi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track