"BLAGO U FIOCI" Odmah proverite svoje novčanice, ako imate neku od ovih MOŽETE LEPO DA ZARADITE: Pojedinci već trljaju ruke (FOTO)
Foto: Shutterstock

obratite pažnju

"BLAGO U FIOCI" Odmah proverite svoje novčanice, ako imate neku od ovih MOŽETE LEPO DA ZARADITE: Pojedinci već trljaju ruke (FOTO)

InfoBiz -

Ako negde još čuvate hiljadarke iz Savezne Republike Jugoslavije, možda biste mogli da zaradite lepe pare. Naime, na poznatom srpskom sajtu za licitiranje, pojavio se zanimljiv oglas: za 70.000 dinara, odnosno 70 novčanica u vrednosti od 1.000 dinara iz 2001. godine na kojima piše "Narodna banka Jugoslavije", licitatori su spremni da izdvoje i 35.000 dinara! Do kraja licitacije je ostalo nešto više od dva sata, a trenutno 270 ljudi želi "ovaj predmet".

Poređenja radi, 2001. godine je jedna nemačka marka vredela 30,5 dinara. U ovom slučaju, to znači da je neko u to vreme uspeo da sačuva 2.295 nemačkih maraka.

Prema statističkim podacima Ministarstva finansija iz septembra 2001. godine, minimum porodičnih troškova, koji se odnosi na hranu, odeću, obuću, stanovanje, opremu stana, higijenu, obrazovanje i saobraćaj iznosio je 14.657,18 dinara ili "dve realne plate" (bruto plata umanjena za vrednost poreza i doprinosa).

pare, oglas
foto: Printskrin/limundo

Evro je zvanično uveden kao valuta 2002.godine, a tih dana je ovakva bila podela: 1,95583 nemačke marke za jedan evro. Prema podacima Narodne banke Srbije, u januaru 2002. godine evro je vredeo 60,1772 dinara prenosi Biznis.rs.

To znači da je 70.000 dinara tada, vredelo skoro 1.200 evra. Iako nije jasno zašto bi neko sačuvao toliki novac u vreme kada se svaki dinar brojao, Srpsko numizmatičko društvo objašnjava zašto je i danas "na ceni".

- To je još bila Jugoslavija, jedina stvar je da moraju da budu u prvom kvalitetu, jarko crvene. Od 5.000 dinara su još i skuplje, retko ko je ostavljao tu novčanicu.

Na vrednosti daje i činjenica da one više nisu u opticaju, tačnije ne mogu se zameniti u Narodnoj banci Srbije. Naime, novčanice sa natpisom Narodna banka Jugoslavije prestale su da važe 1. januara 2007. godine. Novac povučen iz opticaja mogao je da se zameni do kraja 2012. godine u Direkciji za poslove trezora Narodne banke Srbije.

Da podvučemo, ako ih imate, i ako su u prvom izdanju, jarko crvene - možete lepo zaraditi.

Kurir.rs/Telegraf Biznis/Biznis.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track