OD 20.000 DO 50.000 € ZA POLJOPRIVREDNE PROIZVOĐAČE: Kako do novca koji daju DRŽAVA I SVETSKA BANKA? Prijave za novi KONKURS
Foto: Ustupljene fotografije

Projekat konkurentne poljoprivrede Srbije

OD 20.000 DO 50.000 € ZA POLJOPRIVREDNE PROIZVOĐAČE: Kako do novca koji daju DRŽAVA I SVETSKA BANKA? Prijave za novi KONKURS

InfoBiz -

Druga besplatna obuka za korisnike Prvog javnog poziva Projekta konkuretne poljoprivrede održana je danas na Zlatiboru, gde se okupio veliki broj korisnika koji će kroz predavanja i praktične radionice moći bolje da se upoznaju sa načinima za još efikasniju proizvodnju i plasman svojih proizvoda.

Obuka, Poljoprivreda
foto: Ustupljene fotografije

“Veoma smo srećni što je Projekat zajedno sa Ministarstvom poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede i Svetskom bankom stigao do ove faze u kojoj pored podrške korisnicima u finansiranju njihovih željenih investicija, sada možemo i imamo priliku da radimo dalje na njihovom usavršavanju, jačanju tržišnih kapaciteta korisnika, širenju znanja i upotrebe istog u njihovom svakodnevnom radu. Iza nas je sjajna obuka koju smo održali u Novom Sadu gde je odziv bio fantastičan i sa kog i mi, i Ministarstvo, kao i korisnici kao najvažniji u celom događaju nosimo mnogo pozitivnih utisaka.

Obuka, Poljoprivreda
foto: Ustupljene fotografije

Danas smo na Zlatiboru gde smo spremili odlične teme, stručne predavače i gde ćemo implementirati trening program kao mešavinu stručnih saveta, teorije, ali i sa mnogo primera iz “stvarnog života” i prakse. Očekujemo na Zlatiboru tradicionalne proizvođače jagodičastog voća, primarno maline, potom kupine, jagode , borovnice. Takođe, koristimo priliku da najavimo i naredno predavanje u Kruševcu 12. decembra na kom još uvek imamo mesta za prijave“, istakla je Andrijana Ivanović, specijalistkinja tržišta u okviru Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije.

Obuka, Poljoprivreda
foto: Ustupljene fotografije

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u saradnji sa Svetskom bankom pokrenulo je 2021. godine novi model finansiranja, poznat kao 50:40:10, kako bi se osnažili mikro, mali i srednji poljoprivredni proizvođači i preduzeća, a ujedno i unapredila poljoprivredna proizvodnja i konkurentnost kroz Projekat konkurentne poljoprivrede Srbije. Korisnici bespovratnih sredstva (grantova) mogu biti fizička lica – individualni poljoprivredni proizvođači, kao i agraratori – preduzetnici, privredna društva i zemljoradničke zadruge, a ukupna vrednost investicija u individualnom poslovnom planu iznosi u dinarskoj protivrednosti od 20.000 - 50.000 evra, odnosno za agregatore od 25.000 – 400.000 evra.

Osnovni zadatak Projekta je da pruži podršku poljoprivrednim proizvođačima i agregatorima koji žele da poboljšaju i razviju svoje kapacitete. Pored toga, misija projekta je da poljoprivrednim proizvođačima pruži neophodna znanja iz preduzetničke perspektive, a sve sa ciljem da postanu konkurentniji na tržištu.

Do sada, projekat je realizovao dva javna poziva za koje je zainteresovanost iskazalo više od 3.500 poljoprivrednika, od čega je u Prvom javnom pozivu Ugovor potpisalo njih 873, a u Drugom javnom pozivu 525 korisnika. Početkom nedelje iza nas, raspisan je Treći javni poziv namnjen agregatorima, za koji su prijave počele u ponedeljak, budući da je u sladu sa Agrarom urađena digitalizacija javnog poziva i podnošenje prijava je onlajn, na sajtu Uprave za agrarna plaćanja i na sajtu Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije.

Obuka, Poljoprivreda
foto: Ustupljene fotografije

Ulaganjem u edukacije, širenjem znanja, razmenom iskustva, kao i obukama iskusnih predavača i uspešnih poljoprivrednika, projekat šalje jasnu poruku da ne samo da učestvuje u finansijskim davanjima, već da je razvoj, tržišna orijentacija i jačanje gazdinstava podjednako važan aspekt tokom relizacije projekta. Na obukama biće zastupljene informacije o sektoru iz kog korisnici dolaze, ali i teme koje se snažno referišu na tržišni razvoj poput brendiranja, kanala prodaje, širenja proizvodnje i slično.

Tokom jednodnevnog besplatnog treninga, svi zainteresovani učesnici imaju mogućnost da direktno razgovaraju, kao i da čuju predavanja renomiranih stručnjaka iz ciljne poljoprivredne oblasti koji su, pored bogatog akademskog znanja, u prilici da ponude uspešne primere iz prakse. Važno je istaći eksperte iz Instituta za primenu nauke u poljoprivredi koji su zaduženi za sektorsku ekspertizu, ali i predavače iz „realnog života i biznisa“ koji će pomoći i u prenosu znanja iz dela koji se tiče marketinga, zahteva i potreba današnjih kupaca.

Cilj obuka je da se korisnicima omogući razmena znanja, veština i iskustva, kako sa renomiranim stručnjacima, tako i sa direktnim proivođačima iz istih sektora. Organizovanjem ovakvih treninga i obuka, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede želi da podstakne direktne korisnike, ali i javnost, na važnost edukacije i razmene iskustava i izvan finansijskih davanja.

Kurir.rs

Bonus video:

02:33

MILADIN KOVAČEVIĆ U USIJANJU DANA: Otvoreni Balkan ruši barijere u regionu! To će biti kao u EU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track