NARODNA BANKA SRBIJE ODLUČILA: Referentna kamatna stopa ostaje 6,5 odsto
Foto: Stefan Jokić

NARODNA BANKA SRBIJE ODLUČILA: Referentna kamatna stopa ostaje 6,5 odsto

InfoBiz -

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 6,50 odsto. Na nepromenjenim nivoima su zadržane i kamatne stope na depozitne (5,25 odsto) i kreditne olakšice (7,75 odsto), objavila je Narodna banka Srbije.

Iz Narodne banke navode da su odluku Izvršnog odbora o zadržavanju referentne kamatne stope na nepromenjenom nivou opredelili nastavak popuštanja globalnih inflatornih pritisaka, uspostavljena opadajuća putanja domaće inflacije i njeno očekivano kretanje u granicama cilja u horizontu monetarne politike.

"Prilikom donošenja odluke uvaženo je i to što su u prethodnom periodu pooštravani monetarni uslovi putem osnovnog instrumenta – kamatne stope, a u septembru i povećanjem stope obavezne rezerve, ali i da je sada potrebno da se sagledaju puni efekti donetih mera. Prenošenje dosadašnjeg pooštravanja monetarne politike na kamatne stope na tržištu novca, kredita i štednje, kao i smanjenje kratkoročnih inflacionih očekivanja, ukazuje na efikasnost transmisionog mehanizma monetarne politike", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, prilikom donošenja odluke, Izvršni odbor je imao u vidu da se inflacija u međunarodnom okruženju smanjuje, iako je još uvek iznad cilja centralnih banaka u gotovo svim zemljama koje ciljaju inflaciju.

"U uslovima popuštanja troškovnih pritisaka i otklanjanja zastoja u snabdevanju, kao i zaoštrene monetarne politike, Evropska centralna banka u oktobru nije menjala visinu referentne kamatne stope, uz ocenu da će njene buduće odluke i dalje zavisiti od podataka koji budu pristizali", ističu iz Narodne banke.

Dodaje se da sličan stav u pogledu monetarne politike ima i Sistem federalnih rezervi, koji od jula nije menjao visinu raspona svojih kamatnih stopa. Kako se navodi, dalje smanjenje globalnih inflatornih pritisaka očekuje se i tokom 2024. godine, što treba da doprinese i nižoj domaćoj inflaciji.

U saopštenju se navodi da je Izvršni odbor NBS istakao da opreznost u odlučivanju o monetarnoj politici i dalje nalažu geopolitičke tenzije, naročito nakon izbijanja konflikta na Bliskom istoku, kao i volatilno kretanje svetskih cena sirove nafte i nekih vrsta hrane, što može uticati i na inflaciona očekivanja.

banka, kredit
foto: Shutterstock

"Ipak, u odnosu na maksimume dostignute prošle godine, cene primarnih proizvoda su niže i, ako se geopolitičke tenzije ne budu dalje zaoštravale, po ovom osnovu ne treba očekivati neki znatniji efekat na globalnu i domaću inflaciju", ističu iz NBS.

"Međugodišnja inflacija u Srbiji na opadajućoj putanji od aprila"

Dodaju da se međugodišnja inflacija u Srbiji nalazi na opadajućoj putanji od aprila, pri čemu je u avgustu i septembru bila i nešto niža od očekivane.

"Usporavanje inflacije na 10,2% u septembru rezultat je nižeg rasta cena hrane i bazne inflacije (indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta), koja je smanjena na 8,2%. Važno je istaći i značaj zaoštravanja monetarnih uslova, koje će, zajedno sa ostalim faktorima, uticati na gotovo izvesno vraćanje inflacije na jednocifreni nivo u oktobru i nastavak njenog daljeg smanjenja u narednim mesecima. Smirivanje inflacije odrazilo se na dalji pad inflacionih očekivanja finansijskog sektora za godinu dana unapred, kao i na kretanje očekivanja za dve i tri godine unapred u granicama cilja Narodne banke Srbije. I prema našoj novoj projekciji, inflacija će krajem ove godine iznositi oko 8%, a sredinom 2024. će se vratiti u granice cilja", ističe se u saopštenju.

Dodaje se da će Narodna banka Srbije nastaviti da prati i analizira kretanje ključnih faktora inflacije iz domaćeg i međunarodnog okruženja i da donosi odluke u zavisnosti od projektovanog kretanja inflacije. Istovremeno, vodiće računa i o održavanju finansijske stabilnosti i obezbeđenju podrške kontinuiranom privrednom rastu, daljem rastu zaposlenosti i povoljnom investicionom ambijentu.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track