NA POSAO IDU SAMO 4 DANA NEDELJNO! Evo šta je ova novina donela u 2 srpske kompanije, da li je isplativo! Šta kažu gazde
Foto: EPA

ovo bi svi prihvatili

NA POSAO IDU SAMO 4 DANA NEDELJNO! Evo šta je ova novina donela u 2 srpske kompanije, da li je isplativo! Šta kažu gazde

InfoBiz -

Samo dve kompanije u Srbiji su uvele četvorodnevnu radnu nedelju. Jedna se bavi posredovanjem u zapošljavanju, a druga izradom kompjuterskih komponenti. Postavlja se pitanje u kojim bi još oblastima mogla da bude uvedena skraćena radna nedelja, a da se ne remeti proces rada i da se produktivnost ne smanjuje, ali ni plate.

I dok u Asocijaliciji slobodnih i nezavisnih sindikata navode da bi četvorodnevna radna nedelja mogla da bude uvedena u privatnom ali i u državnom sektoru, izuzev u zdravstvu, komunalnom i sektoru isporuke struje, u Uniji poslodavaca Srbije naglašavaju da je potrebno podići produktivnost i efikasnost, uvesti automatizaciju i određene standarde, što sve košta, pa tek onda razmišljati o nekom takvom rešenju.

Da bi četvorodnevna radna nedelja mogla da se uvede u svim onim profesijama u kojima organizacija rada to dozvoljava smatra i naučni saradnik Instituta za uporedno pravo Mario Reljanović.

Fabrika, Poljska, Rojters
foto: Rojters

On ističe da su u Srbiji neka istraživanja pokazala da se profit ne smanjuje sa smanjenjem radnog vremena, jer se produktivnost povećava.

- Možete i u fabrici da imate četvorodnevnu radnu nedelju u smislu da poslodavcu treba više radnika, pa svaki može da radi četiri dana ali čini mi se da u situaciji kada se mi borimo da se izborimo za petodnevnu radnu nedelju, pošto uglavnom u fabrikama rade šest dana nedeljno, mislim da je četvorodnevna radna nedelja jako daleko od toga da se uopšte o tome kod nas razmišlja - rekao je Reljanović.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić kaže za Euronews Srbija da bi četvorodnevna radna nedelja mogla da se uvede u celokupnom privatnom sektoru, izuzev u transportu i autobuskom prevozu.

- I tu bi moglo da se primeni, mada bi uvođenje četvorodnevne radne nedelje tražilo dodatni angažman radne snage, onda bi taj peti dan morali da se zapošljavaju novi radnici. Sve je izvodljivo ali je pitanje koliko košta i koliko poslodavac ima profita i da li to utiče na smanjenje njegovog profita - rekla je Savić.

Ranka Savić
foto: Printscreen Youtube

Nijedna zemlja zakonom nije propisala četvorodnevnu radnu nedelju, navodi Savić i dodaje da se ona uvodi i eksperimentalno u pojedinim segmentima, navodeći automobilsku industriju u Nemačkoj.

- Stalno se govorilo o tome da je ona nemoguća u industriji, međutim, evo primeri iz Nemačke pokazuju da je itekako moguće četvordnevnu radnu nedelju uvesti i u industriji. I Jugoslavija je bila jedna od prvih zemalja, bila je pionir pre 40 ili 50 godina kada je u tekstilnoj industriji uvedeno skraćeno radno vreme i efekti su bili izuzetno pozitivni - rekla je Savić.

Da bi uslovi rada trebalo da budu jednaki za sve da bi se isplatila zarada smatra Svetlana Budimčević iz Unije poslodavaca Srbije.

- Imate mogućnost da skratite radno vreme za pojedine, ali onda spram tog skraćenja, po našem zakonu, regulisano je da će on dobiti i manju zaradi. Ne možete da smanjite radno vreme jednom sektoru i da ne skratite drugom, a da se to ne odrazi na zaradu. Poručujemo poslodavcima da uvek može da se s vremena na vreme razmatra organizacija rada pa da se drugačije organizuje radno vreme, da se preraspodeli, lakše organizuje, naprave možda neke kvalitetnije pauze - rekla je Budimčević.

radnici
foto: Shutterstock

I dok Budimčević navodi da bi eventualno uvođenje četvorodnevne radne nedelje bio radikalan potez o kome se još ne razmišlja, ali nije isključeno da će se to desiti u budućnosti, Ranka Savić kaže da su svuda u Evropi i svetu gde je uvedena četvorodnevna radna nedelja iskustva pozitivna, da plate nisu smanjene i da produktivnost ne samo da ne pada nego raste.

Budimčević je navela da je jedno istraživanje u Nemačkoj pokazalo da bi se radno vreme, u slučaju skraćenja radne nedelje, praktično skratilo za 20%, a da to znači da se onda produktivnost po radnom času mora podići za 25%.

- Radnici su više za to da u kontinuitetu imaju više slobodnih dana, ali s druge strane dugoročno to još uvek nije izvodljivo. Da bi se održao nivo zarada mora da se digne produktivnost rada, a ona može da se podigne samo uvođenjem automatizacije - rekla je Budimčević.

kurir.rs/Euronews

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track