NOVA ERA SRPSKIH EKONOMSKIH ODNOSA: Čadež u Njujorku dogovara nove strane investicije! Objavio i snimak kako to izgleda (VIDEO)
Foto: PKS

radna poseta

NOVA ERA SRPSKIH EKONOMSKIH ODNOSA: Čadež u Njujorku dogovara nove strane investicije! Objavio i snimak kako to izgleda (VIDEO)

InfoBiz -

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je danas da je privredna delegacija Srbije proteklih dana u Njujorku, susrete na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, iskoristila za dogovore o novim, konkretnim projektima, investicijama, zajedničkim kompanijama i izvoznim poslovima sa mnogim zemljama.

- Razgovarali smo sa zvaničnicima velikog broja zemalja, od Ujedinjenih Arapskih Emirata sa kojima već tradicionalno sarađujemo, preko Saudijske Arabije sa kojom otvaramo novu eru ekonomskih odnosa, i Azerbejdžana, o njihovim ulaganjima kod nas, ali i našim, recimo, u slobodnoj zoni kod Bakua. Zatim, sa Ruandom i Somalijom, čija tržišta pružaju neslućene mogućnosti za plasman proizvoda svih grana naše privrede - istakao je Čadež, objavila je PKS.

RADNI DAN U RILSU

Selfi s prijateljima, suši i reka Hadson

Radnu posetu Velikoj jabuci Marko Čadež je prikazao i u rilsu, kratkom videu na Instagramu, u kome pokazuje ulice Njujorka kojima hoda, kako navodi 15 blokova, zatim radne sastanke sa inostranim delegatima uz selfi sa dobrim prijateljima.

Uživao je u pogledu na reku Hadson, a u pauzi za ručak jeo suši, neki su od detalje koje je istakao u objavi koju je podelio na društvene mreže.

Delegaciji Srbije, kako je istakao, pružila se fantastična prilika za bilateralne susrete i razgovore o konkretnim poslovima, posebno sa Azerbejdžanom.

- Sa predstavnicima Azerbejdžana razmotrili smo veoma konkretne investicije u Srbiji, a ova zemlja je spremna da pomogne naša ulaganja u azerbejdžansku privredu i ceo tamošnji region. Veoma zanimljivu ponudu smo dobili kada je u pitanju jedna slobodna zona kod Bakua, gde možemo da realizujemo projekte veoma brzo, u prvoj polovini sledeće godine - precizirao je Čadež.

Kako je dodao, sa predstavnicima Ruande i Somalije razgovaralo se o mogućem izvoz proizvoda iz Srbije, posebno poljoprivredno-prehrambenih, dok je veliki izvozni potencijal prepoznat i u domaćem sektoru poljoprivredne mehanizacije, tekstila, električnih uređaja.

Čadež je istakao da je veliki broj zemalja Afrike i Srednje Azije, otvoren za saradnju sa Srbijom, dok sa Saudijskom Arabijom "otvaramo novu eru naših ekonomskih odnosa".

- Srbija će imati itekako dobru poziciju za svoje kompanije i u Saudijskoj Arabiji. Do kraja godine planiramo posetu velike privredne delegacije Rijadu i otvaranje regionalne kancelarije srpske privrede u toj zemlji - rekao je predsednik PKS.

Naveo je da je na sastanku sa predstavnicima Ujedinjenih Arapskih Emirata bilo reči o novim zajedničkim projektima u inovativnom zdravstvu, što smatra velikom šansom za Srbiju.

- Moj tim u Beogradu već radi na organizaciji sastanaka, konkretnih događaja i poseta privrednih delegacija Beogradu i Srbiji, kao i naših tim zemljama. Fantastična prilika nam se pružila i sada treba da je iskoristimo - poručio je Čadež.

Kurir.rs/ Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track