VAŽNA PROMENA ZA PENZIONERE OD 1. JANUARA Pomera se granica a ovo je NOVI USLOV za žene! Uz švajcarsku još 2 formule, šta to znači
Ilustracija, Foto: Ana Paunković

Šta predviđaju izmene zakona o usklađivanju penzija

VAŽNA PROMENA ZA PENZIONERE OD 1. JANUARA Pomera se granica a ovo je NOVI USLOV za žene! Uz švajcarsku još 2 formule, šta to znači

InfoBiz -

BEOGRAD - Budžet penzijskog fonda za iduću godinu težak je blizu 900 milijardi dinara. Od početka godine, fond je naplatio 13,5 milijadi dinara doprinosa - više od planiranog, zbog čega mu je rebalansom smanjena dotacija.

Uz takvo stanje finansija usvojene su i izmene PIO zakona, po kojima od januara, uz švajcarsku formulu, imamo još dva modela usklađivanja penzija.

Deceniju ranije, dotacija penzija iz budžeta bila je 48 odsto, sada je 11 procenata. "Fond PIO od maja nije povlačio sredstva za isplatu penzija za kategoriju zaposlenih. To je jako važno napomenuti, jer oni čine 85 odsto korisnika penzija", ističe Relja Ognjenović, zamenik direktora Fonda PIO, za RTS.

Čak je u ovogodišnjem rebalansu budžeta, kako naglašava Saša Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu finasija, za 11,5 milijardi smanjen transfer ka penzijsko-invalidskom osiguranju, odnosno ka fondu.

Pomera se granica za starosnu penziju

Granica za odlazak u starosnu penziju kod žena pomera se za dva meseca, tako da je uslov za žene u 2023. godini 63 godine i šest meseci života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Kod muškaraca i dalje važe isti uslovi – 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja. Zakon propisuje pomeranje starosnog uslova za žene sve do 2032. godine kada će uslovi za oba pola biti izjednačeni, 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Osim ovog osnova za starosnu penziju, osiguranici oba pola mogu to pravo ostvariti sa navršenih 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života.

Za ostvarivanje prava na prevremenu starosnu penziju, od 1. januara 2023. godine muškarcima će biti potrebno 40 godina staža osiguranja i 60 godina života, a ženama najmanje 40 godina staža osiguranja i 59 godina i šest meseci života.

U ovom slučaju penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju u toj kalendarskoj godini, a maksimalno 20,4 odsto. Pomeranje uslova za odlazak u prevremenu starosnu penziju predviđeno je do 2024. godine, kada će za ostvarivanje ove vrste prava za oba pola biti potrebno 60 godina života i 40 godina staža osiguranja.

"I ono što je jako bitno, ovih 4,8 milijardi dinara, koliko je neto efekat uvećane penzije od 9 odsto će u potpunosti biti pokriven iz doprinosa", ukazuje Stevanović.

Po kom modelu će se obračunavati sledeće povišice penzija, uključujući i januarsku, zavisiće od toga, koji procenat BDP-a odlazi na isplatu penzija.

PIO Fond, penzija, starosna penzija, prevremena penzija
foto: PIO Fond Printscreen

U ovom trenutku udeo penzija u bruto domaćem proizvodu je 9,3 odsto. To znači da je najavljena januarska povišica penzija bazirana isključivo na usklađivanju penzija sa rastom zarada.

U situaciji kada je taj udeo između 10 i 10,5 odsto, na snazi će biti sadašnja švajcarska formula, po kojoj plate i cene podjednako utiču na povećanje penzija.

PIO Fond, penzija, starosna penzija, prevremena penzija
foto: PIO Fond Printscreen

Ako rashodi premaše 10,5 odsto, penzije će se usklađivati isključivo s kretanjem cena.

"Ovaj mehanizam takozvane nadograđene švajcarske formule zamišljen je tako da može da izdrži ne samo sledeću godinu, već i par sledećih decenija", kaže član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov.

PIO Fond, penzija, starosna penzija, prevremena penzija
foto: PIO Fond Printscreen

Kada je započela reforma penzijskog sistema, imali smo gotovo isti broj rpenzionera i radnika, danas, na jednog penzionera dolazi 1,8 zaposlenih.

Kurir.rs/RTS/Olivera Petrović Stojančić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track