NBS ODOBRILA OLAKŠICE ZA KREDITE! Vasić o efektima najnovijih odluka: Ovo je za ne daj bože, cilj je ZAUSTAVLJANJE INFLACIJE
Foto: Kurir TV

NBS ODOBRILA OLAKŠICE ZA KREDITE! Vasić o efektima najnovijih odluka: Ovo je za ne daj bože, cilj je ZAUSTAVLJANJE INFLACIJE

InfoBiz -

Narodna banka Srbije (NBS) donela je dve odluke koje će omogućiti bankama da daju olakšice klijentima koji imaju probleme u otplati kredita.

A o kojim olakšicama je reč pojasnio je novinar Kurir TV Predrag Žambok u razgovoru s Vladimirom Vasićem, generalnim sekretarom Udruženja banaka Srbije.

- Ovo su odlične odluke iz više razloga. Najpre, štite se oni građani koji ne mogu da izmiruju obaveze, a s druge daje stabilnost bankarskom sektoru. Svi gotovonski i slični krediti mogu se produžiti na do tri godine. Oni koji ne mogu da izmire obaveze dobiće smanjenje rate. Sličan slučaj je sa stambenim kreditom, s tim što je produženje moguće na 5 godina - kaže Vasić i precizira:

- Ovo je preventivna i dobra mera NBS. Trenutni pokazatelji kažu da građani uglavnom redovno izmiruju obaveze, ali ovo je priprema za ne daj bože i dobro je da postoje.

Upitan koji kredit je u ovom trenutku najpametnije uzeti, Vasić kaže:

- Uzimanje kredita je nešto o čemu moramo dobro da razmislimo. U narednom preriodu moguće je povećanje kamatnih stopa, kako bi se zaustavila inflacija. Restriktivna monetarna politika daje efekte u Americi, u Evropi imamo takve naznake posle 17 meseci. Kod nas će se to, verujem, desiti početkom sledeće godine. Sa četvrtim uzastopnim smanjenjem cena naftnih derivata izgledno je i da će se zauzdati inflacija.

04:22

NBS ODOBRILA OLAKŠICE ZA KREDITE! Vasić o efektima najnovijih odluka: Ovo je za ne daj bože, cilj je ZAUSTAVLJANJE INFLACIJE

Vasić je na kraju izneo svoju prognozu kad će se stabilizvati tržište novca u Srbiji.

- Nema prostora za globalnu katastrofzu, ovo je jedan od poremećaja koji se dešava ciklično u ekonomijama, uvek se nešto novo rodi, ali nema mesta za reč kriza, samo za usporavanje ekonomije. Banke u Srbiji su kapitalizovane, lilvicnde i stabilne. Sledeće godina je po projekvijama s rastom 2 do 2,5 BDP, pto su fdobri pokazatelji da možemo da je preguramo, a onda od one tamo da se vratimo normali.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track