03:38

SRBIJA IMA NAJVIŠE TAKSI, AKCIZA I NAKNADA U EVROPI! Naftaš objasnio nikad veći skok cene TEČNOG GASA

POSKUPLJENJE

AUTO-GAS ĆE BITI JOŠ SKUPLJI?! CENA DRASTIČNO SKAČE U ČITAVOJ EVROPI! Naftaš upozorava da država mora hitno da interveniše (VIDEO)

InfoBiz -

Cena auto-gasa nikad nije bila veća!

Premašila je cifru od 100 dinara po litri, a samo od početka godine TNG je poskupeo za čak 29 dinara zbog većih cena energenata na svetskom tržištu, ali i domaćih akciza, tvrde naftaši.

Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije navodi za Kurir televiziju da je cena nikad veća.

"Dva su razloga koja su uticala na tako veliko povećanje tečnog naftnog gasa. Prvo, naziv asocira da se proizvodi od nafte, a zapravo se u najvećoj meri proizvodi od prirodnog gasa, tako da se sav onaj poremećaj koji se desio na svetskom tržištu prirodnog gasa prelio i na tržište tečnog gasa", objašnjava Mićović.

Drugi razlog, kako kaže, tiče se regionalnog i globalnog nivoa, američki TNG je u ogromnim količinama umesto u Evropi završio u Aziji gde su bile bolje cene.

"To je Evropu ostavio sa mnogo manjim količinama nego što su potrebne. S obzirom na to da se TNG koristi u petrohemijskoj industriji, prvo što se oseti je saobraćaj koji ostaje bez dovoljnih količina, što je uticalo na povećanje cene ne samo u Srbiji, već u čitavoj Evropi", kaže sagovornik Kurir televizije.

Kako dodaje, bitan aspekt su i državne takse koje se naplaćuju kod nas za stavljanje u promet TNG.

"Mi u evropskoj razmeri imamo najviše taksi, akcize i ostale naknade što bitno povećava cenu", navodi Mićović.

tomislav mićović
foto: Kurir TV

Naglašava da za dostizanje smanjenja zagađenja vazduha unutar Klastera 4 možemo koristiti ozbiljan resurs kakav je gas.

"Mi imamo čitavu infrastrukturu TNG, imamo sve, od proizvodnje, skladišta, logistiku, pa bismo praktično ozbiljnim smanjenjem akciza na TNG taj energent mogli da stavimo u funkciju smanjenja zagađenja za vrlo kratko vreme, brže nego kod drugih ekološki prihvatljivih goriva", zaključuje sagovornik Kurir televizije.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

02:34

STRAŠNE POSLEDICE EKONOMSKE KRIZE: šTA NAM SLEDI AKO NE DOBIJEMO JEFTIN GAS OD PUTINA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track