ŠTA AKO MORATE DA RADITE NA DRŽAVNI PRAZNIK? Četvrtak je poslednji neradni dan ove godine, evo da li imate pravo na duplu dnevnicu
Foto: Shutterstock

kako da spojite mini odmor?

ŠTA AKO MORATE DA RADITE NA DRŽAVNI PRAZNIK? Četvrtak je poslednji neradni dan ove godine, evo da li imate pravo na duplu dnevnicu

InfoBiz -

Državni praznik Dan primirja u Prvom svetskom ratu biće obeležen u četvrtak, 11. novembra, a prodavnice i ugostiteljski o objekti će uglavnom raditi.

Marketi i supermarketi mahom će raditi uobičajeno.

Tog dana će biti i jedan od 13 prazničnih dana koje smo imali u toku 2021. godine. Ujedno i poslednji do nove godine, piše Telegraf Biznis.

Osim na dane državnih praznika, zaposleni imaju pravo da ne rade u dane određenih verskih praznika.

Šta ako morate da radite na državni praznik?

Zaposleni ima pravo da odsustvuje na dan praznika za koji je zakonom propisano da se ne radi i za to vreme ostvaruje pravo na naknadu zarade, odnosno ako radi na dan praznika ostvaruje pravo na uvećanu zaradu za rad na dan praznika samo za onoliko dana koliko je Zakonom propisano da se taj praznik praznuje.

S obzirom da je Zakonom propisano da se državni praznik Dan primirja u Prvom svetskom ratu praznuje jedan dan i pravo na naknadu zarade, odnosno na uvećanu zaradu za rad na ovaj dan državnog praznika zaposleni može da ostvari samo za jedan dan.

Dodatno, poslodavci vam mogu ponuditi i "zamenski" slobodan dan, ukoliko vaše radno vreme ne može drugačije da se organizuje. Sve je naravno, stvar dogovora sa vašim poslodavcem, ali mu ukažite ukoliko mislite da vaša zakonska prava nisu ispoštovana.

Prema Zakonu o radu, zaposleni koji radi na dan praznika koji je po zakonu neradan dan ima pravo na uvećanu zaradu u visini utvrđenoj opštim aktom i ugovorom o radu, a najmanje 110 odsto od osnovice.

Osnovicu za obračun uvećane zarade čini osnovna zarada utvrđena u skladu sa zakonom, opštim aktom i ugovorom o radu.

Uvećanje od 110 odsto primenjuje se na ugovorenu satnicu, te zaposleni prima 100 odsto redovne zarade (dnevnice) + 110 odsto redovne zarade (dnevnice).

posao, zaposleni
foto: Shutterstock

Zaposleni koji radi na dan državnog praznika praktično će primiti 210 odsto ugovorene dnevnice ako tog dana bude raspoređen na rad.

Ako se dogovorite sa svojim poslodavcem da ne radite u četvrtak, naš predlog je da uzmete i petak kao dan odmora i tako spojite s vikendom - imaćete mini odmor od 4 dana.

Ukupno 13 neradnih dana

U 2021. godini postoji zvanično 13 dana koji se praznuju neradno.

- Nova godina - 1. i 2. januar

- Prvi dan Božića, verski praznik - 7. januar

- Sretenje - Dan državnosti Srbije – 15. i 16. februar

- Vaskršnji praznici počev od Velikog petka zaključno sa drugim danom Vaskrsa

- Praznik rada - 1. i 2. maj

- Dan primirja u Prvom svetskom ratu – 11. novembar

(Kurir.rs/Telegraf Biznis)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track