01:41

KUPCI U HAOSU ADMINISTRACIJE: Cena polovnjaka i dalje skače, a OVO su glavni RAZLOZI poskupljenja

KURIR TELEVIZIJA

KUPCI U HAOSU ADMINISTRACIJE: Cena polovnjaka i dalje skače, a OVO su glavni RAZLOZI poskupljenja

InfoBiz -

Ukoliko ste planirali da kupite polovni automobil spremite se i da izdvojite mnogo više novca od planiranog, jer su polovnjaci od početka godine poskupeli od 300 pa do 5.000 evra u zavisnosti od modela i godine proizvodnje.

Koji su razlozi poskupljenja?

Kao glavni razlog za rast cene polovnjaka prodavci ističu nedostatak isporuke novih automobila. U poređenju sa 2019. godinom prodaja novih automobila manja je za skoro 10 odsto, što je povećalo cenu polovnih.

"Za nekih 10 do 20 posto je skočila cena svih vozila, najviše naravno zbog cele situacije sa koronom i zato što je manja mogućnost isporučivanja novih vozila", kaže Miloš Stević, menadžer autoplaca.

Miloš Stević
foto: Kurir Televizija

Manja potražnja za novim vozilima prouzrokuje veću potražnju za polovnim automobilima, pa je logično i da cene rastu. U Srbiji je u prvom polugodištu ove godine prodato 34 odsto više polovnih automobila nego u istom periodu prošle godine.

Petar Živković
foto: Kurir Televizija

"Sada se zbog cele situacije, zbog nedostatka čipova u automobilskoj industriji čeka na isporuku vozila nekoliko meseci pa do pola godine, ne samo kod nas naravno već i u Evropi i svetu, pa je zato narod na tim većim tržištima odlučio da ne kupuje nova vozila, neće da čeka... (Pa je sasvim normalno i da tržište polovnih automobila tako reaguje, nema novih, oni su sve skuplji, veća je potražnja za polovnim", objasnio je Petar Živković iz Udruženja automobilskih novinara Srbije.

PROMENA REGULATIVE

Osim nedostatka novih vozila na svetskom tržištu, na rast cena uticala je i promena regulative za uvoz automobila.

"Sada se isključivo koristi jedinstveni katalog za carinjenje što je u nekim slučajevima povećalo samu cenu uvoza automobila, tj. plaćanja dažbina ka državi tako da je i to jedan od razloga koji je dodatno podigao cene vozila.", istakao je Stević.

Ukoliko se dvoumite da kupite automobil, učinite to odmah savetuju trgovci, jer će cene i dalje rasti, a stručnjaci dodaju da pre kupovine obavezno uradite kontrolni tehnički pregled kako bi uz pravilno održavanje automobila na redovnim sigurno prolazili.

Kurir.rs

OVDE MOŽETE PRATITI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja