TABAKOVIĆ: Banke da shvate da ih nema bez građana, Srbija ima dovoljno deviznih rezervi
Foto: Foto: Beta

TABAKOVIĆ: Banke da shvate da ih nema bez građana, Srbija ima dovoljno deviznih rezervi

InfoBiz -

Bankarski sektor u Srbiji je stabilan, likvidan i u dobrom stanju, izjavila je guverner Narodne banke Srbije, dr Jorgovanka Tabaković.

NBS održava stabilan kurs, ima dovoljno deviznih rezervi, a očekujemo od banaka da pokažu odgovornost i shvate da bez građana, privrede, klijenata, ni one ne postoje, istakla je Tabaković.

Ona je poručila da se u sklopu odgovorne politike NBS, osim moratorijuma na otplatu različitih pozajmica, priprema niz mera za pomoć građanima i privredi.

"Kažu da u kriznim vremenima svako pokaže i svoju sposobnost i svoj karakter. A mi imamo obavezu da izgrađenu stabilnost i stečeno poverenje očuvamo. Narodna banka Srbije u dužem vremenskom periodu održava relativnu stabilnost kursa dinara i ona nije ugrožena ni u ovim vanrednim okolnostima", navela je Tabaković.

"Imamo sasvim dovoljno deviznih rezervi koje predstavljaju garant sigurnosti. Krajem februara ukupne devizne rezerve su iznosile oko 13,5 milijardi evra. Samo u poslednje tri godine NBS je na deviznom tržištu, kada su preovladavali pritisci ka jačanju dinara, kupovala devize i time uvećala devizne rezerve za više od pet milijardi evra. Time je dodatno ojačana sigurnost domaćeg finansijskog sistema upravo za ovakva vremena," istakla je Tabaković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track