KOVAČEVIĆ: Srbija završava godinu da 3 milijarde evra direktnih stranih investicija
Foto: Beta/Medija centra Beograd

privredna kretanja

KOVAČEVIĆ: Srbija završava godinu da 3 milijarde evra direktnih stranih investicija

InfoBiz -

Nivo stranih direktnih investicija u Srbiji će u 2018. dostići tri milijarde evra, izjavio je danas direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević koji kao dva najveća ekonomska uspeha u 2018. smatra dolazak kineskog Ziđina u RTB Bor i francuskog Vansija, koncesionara za aerodrom "Nikola Tesla".

Na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio procenu ekonomskih kretanja u 2018. godini i aktuelne statističke pokazatelje, Kovačević je, odgovarajući na pitanje novinara, rekao da će znatna planirana ulaganja u RTB Bor i uplata Vansijac biti jedan od "osigurača" za ublažavanje mogućeg udara buduće svetske recesije i krize.

"Nadamo se da neće biti kao 2008. godine", rekao je Kovačević i dodao da analize, među kojima je i analiza MMF-a, pokazuju da postoje veliki rizici.

Naveo je da se snažan ciklus rasta u Srbiji ogleda u svim indikatorima, od BDP-a, preko investicija do potrošnje, te ocenio i da je učinjen veliki pomak u restrukturiranju državnih i javnih preduzeća.

"Ono što je ostalo ne čini se kao veliki probem. Ostale su neke značajne firme koje je neuporedivo lakše prodati ili restrukturirati", naveo je Kovačević.

Upitan o izazovima u 2019. godini, Kovačević kaže da se oni odnose fiskalnu politiku, strukturne reforme i finansijski sektora.

Izazov u idućoj godini je, navodi, i jačanje i snažanje poreske administracije u čemu dosta pomaže Svetska banka, i istakao da su transparentnost, disciplina u fiskalnom sektoru veoma značajni, pre svega zbog održivosti konsolidovanih javnih finansija u budućnosti.

Upitan o merama koje je Priština uvela na srpsku robu, Kovačević kaže da je problem sa taksama veliki i politički problem, mnogo veći za srpsko stanovništvo na KiM koje se snadbeva iz centralne Srbije, kao i ostalo stanovništvo.

Rekao je da se nada da će te mere biti brzo ukinute.

"Ne verujem da će se održati i zbog negativnog stava i Brisela i Vašingtona. Možda će se napraviti neka šteta još neko vreme, ali će se to prevazići. Za jedan mesec šteta u izvozu je negde na 35 miliona, tako da sad da li i kako će se to kretati dalje ne možemo sada reći", kaže Kovačević.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Beta/Medija centar Beograd)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track