Nikolić predsedava samitom BSCE u Istanbulu

Crnomorska ekonomska saradnja

Nikolić predsedava samitom BSCE u Istanbulu

InfoBiz -
Tržište zemalja članica te organizacije veoma je značajno za Srbiju i lane je srpski izvoz u taj region učestvovao 22,7 odsto u ukupnom eksportu, a uvoz sa 26,1 odsto

BEOGRAD - Samit Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC) održaće se sutra u Istanbulu, a na tom skupu će predsedavati predsednik Srbije Tomislav Nikolić, zajedno sa domaćinom tog sastanka na vrhu, šefom turske države Abdulahom Gulom.

Nikolić će u glavni grad Turske otputovati odmah po povratku iz Brazila - gde je učestvovao na trodnevnom samitu UN "Rio 20 plus".

Samit u Istanbulu biće posvećen dvadesetogodišnjici postojanja BSEC - kojom Srbija predsedava od 1. januara do 1. jula, kada predsedavanje preuzima Turska.

Države članice BESC su važan ekonomski partner Srbije, a prema podacima Privredne komore Srbije (PKS) lane je naša zemlja sa tom grupacijom imala spoljnotrgovinsku razmenu u vrednosti 7,9 milijardi dolara.Tržište zemalja članica te organizacije veoma je značajno za Srbiju i lane je srpski izvoz u taj region učestvovao 22,7 odsto u ukupnom eksportu, a uvoz sa 26,1 odsto, izjavili su analitičari PKS.

BSEC ima 12 zemalja članica - Albanija, Azerbejdžan, Bugarska, Gruzija, Grčka, Jermenija, Moldavija, Rumunija, Rusija, Srbija, Turska i Ukrajina, a određen broj zemalja i drugih organizacija ima status posmatrača (Austrija, Belorusija, Hrvatska, Češka, Egipat, Francuska, Izrael, Italija, Poljska, Slovačka, Tunis i SAD).Najznačajniji spoljnotrgovinski partneri Srbije u okviru BSEC su Ruska Federacija i Rumunija, a najmanju saradnju naša zemlja ima sa Jermenijom, Azerbejdžanom i Gruzijom.

Za dalje unapređenje ekonomske saradnje sa Crnomorskim regionom izuzetno je važna dosledna primena Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Ruskom Federacijom, Turskom i Moldavijom - u okviru CEFTA, istakli su u PKS.

Takođe, očekivana realizacija projekta gasovoda ''Južni tok'' kroz Srbiju čija bi gradnja trebalo da počne krajem ove ili početkom naredne godine veoma je značajna za srpsku privredu.

Crnomorska ekonomska saradnja je ustanovljena na sastanku šefova država i vlada jedanaest zemalja Crnomorskog regiona 25. juna 1992. godine.

Potpisivanjem Povelje Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju, 5. juna 1998. godine u krimskom odmaralištu Jalti osnovana je Organizacija za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC).Povelja je stupila na snagu 1. maja 1999. godine, a sedište BSEC organizacije je u Istanbulu, gde se nalazi Stalni međunarodni sekretarijat.

Osnovni cilj BSEC je podsticanje, unapređivanje i razvijanje aktivnosti između zemalja članica na stvaranju povoljne ekonomske i političke klime za saradnju u Crnomorskom regionu, pre svega, u oblasti privrede.

Saradnja je proširena i na mnoge druge domene, kao što su: bankarstvo i finansije, komunikacije, saobraćaj, zdravstvena zaštita, zaštita životne sredine, nauka i tehnologija, obrazovanje, kultura, saradnja carinskih službi, saradnja u slučaju vanrednih situacija, borba protiv organizovanog kriminala i trgovine drogom, oružjem i radioaktivnim materijalima, kao i protiv svih vidova terorizma i ilegalnih migracija.

U poslednje vreme aktivnosti BSEC čine i nastojanja da se region približi standardima EU, čime bi se omogućilo njegovo uključivanje u evropske ekonomske tokove.

Nekadašnja državna zajednica Srbija i Crna Gora postala je članica BSEC u aprilu 2004. godine, a nakon proglašenja nezavisnosti Crne Gore, Srbija je nastavila članstvo.

Na sastanku Upravnog odbora Poslovnog saveta BSEC koji je održan 2006. godine u Bukureštu, PKS je zvanično primljena u članstvo Poslovnog saveta ove organizacije.

Organizacijom predsedava jedna od zemalja članica, po abecednom redu i sa šestomesečnim mandatom, a trenutno je predsedavajuća Republika Turska.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja