18 KILA PODRIGUŠE POJEDEMO GODIŠNJE: Evo koju smo hranu najviše kupovali tokom 2016. godine!
Ned, 29.01.2017. 0:37h → Čet, 25.05.2017. 13:54h
3
Foto: Shutterstock
Mršavo Hleba dnevno dve kriške, mesa jedva 100 grama, a od povrća trošimo najviše krompir, kupus i paradajz
Tokom prošle godine jeli smo dva parčeta hleba dnevno, umesto šniclom brke smo mastili parizerom i sličnim mesnim prerađevinama, dok smo se vitaminima najčešće snabdevali iz krompira, kupusa i luka.
Od 123 kilograma povća, koliko je u 2016. pojeo svaki stanovnik Srbije, više od polovine su ove tri povrćke.
Naime, tokom prošle godine potrošnja hleba, prema podacima Ministarstva poljoprivrede i „Žitounije“, pala je za čak 18 odsto.
Potreba
- Hleb je Srbima oduvek bio najvažnija životna namirnica i praktično jedina namirnica koju jedemo svakodnevno, a njegova upotreba uvek se povećavala u periodima ekonomske krize i siromaštva, međutim, to pravilo očigledno danas ne važi, jer u sve praznijim džepovima izgleda da nema para ni za tu nasušnu potrebu - kaže za Kurir Mirko Savić, pekar iz Beograda.
Da su nam ionako siromašne trpeze još mršavije, pokazuje i to što hleb nismo zamenili nekim drugim zdravijim namirnicama, već smo tanjire i dalje punili krompirom, kupusom i lukom, a umesto šnicli jeli smo paštete, hrenovke i salame.
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u prvih devet meseci 2016. godine konzumirali smo manje od 100 grama mesa dnevno, što je upola manje nego, recimo, 1990, ali i manje u odnosu na prošlu godinu.
S druge strane, za mesec dana tročlana porodica u tanjirima je imala čak četiri kilograma suhomesnatih proizvoda.
U trgovinskim lancima kažu da kad cena mesa raste, potrošači se opredeljuju za mesne prerađevine.
Sniženje
- Zbog visokih cena mesa u pojedinim periodima godine građani su se opredeljivali za mesne prerađevine. Najviše su kupovali parizer, alpsku salamu i kobasice. Cena je i dalje ključna prilikom kupovine, a lojalnost potrošača nekom brendu u mesnoj industriji gotovo da ne postoji, već se isključivo kupuju proizvodi koji su na sniženju - objašnjavaju trgovci.
Prema poslednjim podacima, nismo se proslavili ni po konzumaciji voća, povrća i ribe. Ove namirnice koristimo svake godine sve manje i manje.
Srpska posla SVEGA 2,7 KILOGRAMA MAKARONA GODIŠNJE
Prema podacima proizvođača testenina „Danubijus“, potrošači u Srbiji testeninu tretiraju kao prilog i kao hranu koja goji. - Zbog ovakvih kulturoloških navika Srbija je među poslednjim državama u Evropi po konzumaciji testenine po glavi stanovnik. Procena je da u Srbiji svaki stanovnik potroši oko 2,7 kg godišnje, za razliku od, recimo, Italijana, koji pojedu po 23 kilograma - kažu u „Danubijusu“.
DRAGANA TOMIĆ
POGLEDAJTE BONUS VIDEO: Kurir TV: Šta se najviše kupuje u Srbiji?
STOLE HITNO PRODAJE KUĆU I PLAC ZA SAMO 10.500 EVRA! Imanje kod Paraćina ima i bunar i voćnjak, a interesovanje kupaca je ogromno