Martin Knap: Zakon o komorama odličan
Foto: Zorana Jevtic

FIC i Amcham za javnu raspravu

Martin Knap: Zakon o komorama odličan

InfoBiz -
BEOGRAD - Šef delegacije Nemačke privrede u Srbiji Martin Knap podržao je danas izmene Zakona o komorskom sistemu, uz obrazloženje da će se predviđenim rešenjima povećati reprezentativnost i unaprediti efikasnost u zastupanju interesa srpske privrede.

Rešenja, koja su ugrađena u predlog zakona, zasnovana su na propisima koji važe i u Nemačkoj, a primenjuju se i u ostalim razvijenim privredama u Evropi, rekao je Knap.

"Za nemačke i austrijske kompanije koje posluju u Srbiji, takav zakon bi omogućio da zastupaju svoje interese na način na koji to rade i njihove matične kompanije u svojim zemljama. Uvereni smo da će to popraviti poslovni ambijent u Srbiji i učiniti je privlačnijom za strane investicije", poručio je Knap.

Sa druge strane, Savet stranih investitora (FIC), pridružio se danas Američkoj privrednoj komori u Srbiji u kritici predloženog zakona o komorama, navodeći u zajedničkom saopštenju, da se protive hitnom usvajanju tog propisa.

Svoj stav su obrazložili time što se Predlog zakona o komorama našao pred poslanicima bez obavljene javne rasprave, ali i ukazali na, po njima, spornu odredbu kojom se uvodi obavezno članstvo u Privrednoj komori Srbije i plaćanje članarine od 2017. u nivou koji odredi Skupština PKS.FIC i AmCham navode da je za njih zakonska obaveznost plaćanja članarine uvođenje novog parafiskalnog nameta, koji je i nepredvidiv jer metod određivanja visine članarine nije predviđen.Oni su upozorili da bi obavezno članstvo u nacionalnoj komori značilo nazadovanje Srbije na listi Svetske banke Duing biznis za četiri mesta, sa 59. na 63. mesto.FIC i AmCham su, kako je navedeno, poslale dopis Vladi Srbije i Narodnoj Skupštini sa sugestijom da se Predlog zakona o komorskom sistemu izuzme iz hitne procedure dok se ne razmotre sve opcije, a posebno vezano za odredbu koja uvodi obavezno plaćanje članarine.

Predsednik Privredne komore Austrije Kristof Lajtl, kao i nemački privrednici, međutim, zakon smatra dobrim.On je izjavio da je Predlog zakona o privrednim komorama rađen po ugledu na rad austrijske komore, te da je uveren da će nova organizaciona struktura PKS suštinski doprineti tome da srpska preduzeća dobiju snažnog, efikasnog i solidarnog zastupnika njihovih interesa.Lajtl je u izjavi za Tanjug objasnio da Privredna komora Austrije kao zakonski zastupnik svih austrijskih preduzeća, od međunarodnih koncerna do preduzetnika, može pred državom sa posebnom težinom da zastupa sveukupan interes privrede.Sveobuhvatno članstvo, prema njegovim rečima, omogucava da se uvežu i usklade čak i protivrečni pojedinačni interesi."Jedino tako snažnoj komorskoj organizaciji država je mogla da ustupi predstavljanje austrijske privrede u inostranstvu i podršku izvoznoj privredi - a da to nije bilo na štetu preduzeća", rekao je Lajtl i dodao da je njihov sistem promocije spoljne trgovine 2015. godine proglašen najboljim na svetu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track