330 NOVIH RADNIH MESTA: Rasim Ljajić otvorio fabriku tekstila u Novom Pazaru
Foto: TANJUG - Irfan Ličina

Početno ulaganje 750.000 evra

330 NOVIH RADNIH MESTA: Rasim Ljajić otvorio fabriku tekstila u Novom Pazaru

InfoBiz -
Fabrika se bavi proizvodnjom odeće od tekstila - pantalona od kepera i teksas platna, a ceo proizvodni program namenjen je inostranom tržištu, Italiji, Sloveniji i Mađarsku, a u toku su pregovori i sa Nemačkom i Rusijom
1 / 8 Foto: TANJUG - Irfan Ličina

NOVI PAZAR - Fabrika tekstila "Moda kampanja", koja će do početka 2017. godine zaposliti ukupno 330 radnika, otvorena je danas u naselju Bele Vode kod Novog Pazara.

"Moda kampanja" bavi se proizvodnjom odeće od tekstila - pantalona od kepera i teksas platna, a ceo proizvodni program namenjen je inostranom tržištu, Italiji, Sloveniji i Mađarsku, a u toku su pregovori i sa Nemačkom i Rusijom.

Početno ulaganje u Modu kampanju do sada iznosi 750.000 evra, a do kraja 2018. biće uloženo još 2,7 miliona evra što će ukupno iznositi 3,5 miliona evra. "Moda kampanja" trenutno zapošljava 50 radnika, a planirano je da do kraja ove godine bude zaposleno još 80, naredne godine 150 radnika, tako da bi u poslednjoj etapi, početkom 2017. godine, bilo zaposleno još 50 radnika, odnosno ukupno 330.

Fabrika je do sada izvezla 11.000 komada, a u pripremi je izvoz još 5.500 komada. Potpredsednik Vlade i ministar za spoljnu i unutrašnju trgovinu i telekomunikacije Rasim Ljajić rekao je da je fabrika prva značajnija strana investicija u Novom Pazaru.

"Ovu šansu ne smemo da propustimo, ovo je prilika da opšaljemo najbolju moguću sliku iz Srbije i Novog Pazara", rekao je Ljajić.

On je naveo da su italijanski partneri u Srbiju došli bez dinara državih subvencija, jer su prepoznali Novi Pazar i Srbiju kao kvalitetnu investicionu destinaciju. Navodeći da je Italija prvi spoljnotrgovinski partner Srbije, Ljajić je dodao da je prošle godine 3,6 milijardi evra razmene, a da u Srbiji posluje 600 italijanskih kompanija sa 25.000 radnika.

"Novi Pazar se vraća na tekstilnu mapu Srbije i regiona", rekao je Ljajić.

Vlasnik firme Moda kampanja Anđelo Amirati rekao je da Novi Pazar ima jake kapacitete i kvalitetnu radnu snagu.

"Prepoznali smo Novi Pazar kao grad koji može da pruži kvalitet koji Evropa traži u svetu mode, gde je velika konkurencija", naglasio je Amirati. Potpredsednik Privredne komore Srbije Miroslav Miletić rekao je da je Novi Pazar postao centar za proizvodnju tekstila i da nije čudo što je italijanski partner prepoznao taj grad. "Svako novo radno meto je mala radna pobeda za ceo narod. Za radnika, za njegovu porodicu i celu zajednicu", rekao je Miletić.

On je istakao i da je veoma važna ravnomerna teritorijalna zastupljenost, te da će Privreda komora Srbije posebnu pažnju posvetiti manje razvijenim sredinama. Na otvaranju je najavljeno da će još jedna kompanija iz Napulja, koja se bavi proizvodnjom ženske konfekcije, u narednom periodu izgraditi fabriku koja će uposliti od 600 do 1.000 radnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track