SUZBIJANJE SIVE EKONOMIJE: Ministra Sertića čeka pet vrućih krompira
Foto: Fonet

Pune ruke posla za novog ministra privrede

SUZBIJANJE SIVE EKONOMIJE: Ministra Sertića čeka pet vrućih krompira

InfoBiz -
Poboljšanje privredne klime, stečaj i privatizacija firmi, suzbijanje sive ekonomije i birokratije „puše se“ na stolu resornog ministra

BEOGRAD - Rešavanje problema državnih gubitaša, suzbijanje sive ekonomije i stvaranje boljeg ambijenta za investiranje i poslovanje preduzetnika samo su neka od gorućih pitanja s kojim će novi ministar privrede Željko Sertić morati da se uhvati ukoštac odmah po preuzimanju funkcije.Da bi uspešno završio reforme koje njegovi prethodnici nisu uspeli da savladaju, Sertić će morati da bude mnogo aktivniji u resoru koji će voditi, ocena je i očekivanje stručne javnosti. Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta, ukazuje da se mnogo toga važnog za funkcionisanje ekonomije ne nalazi direktno u resoru privrede, pa je neophodna saradnja s drugim ministarstvima kako bi se nagomilani problemi rešavali.Nagomilani problemi- Ministarstvo privrede treba da bude čvorište i inicijator promena u ostalim sferama koja se tiču rada privrednika i očekujem da će novi ministar u tom poslu biti aktivniji nego njegovi prethodnici - rekao je Arsić za Kurir. On objašnjava da se problem lošeg upravljanja preduzećima poput EPS i „Srbijagas“, koja beleže gubitke, ne može rešiti bez saradnje s ministarstvima nadležnim za njihovo poslovanje, kao što se ni borba protiv sive ekonomije ne može voditi bez saradnje s Ministarstvom finansija i MUP.Ulaganje u proizvodnjuSa ovim je saglasan i Dragoljub Rajić, privredni konsultant, koji dodaje da je usmeravanje ekonomskog razvoja zemlje još jedan od prioriteta privrede.- Dok se država bori za opstanak propalih preduzeća, niko se nije bavio ulaganjem u proizvodnju kojom se treba povezati sa savremenim svetom. To mora da se promeni - rekao je Rajić.Počasni predsednik kompanije „Tarket Sintelon“ Nikola Pavičić smatra da je kao dosadašnji predsednik Privredne komore Srbije Sertić bolje rešenje za ministra privrede od drugih o kojima se nagađalo, jer je mogao da shvati šta bi trebalo uraditi da preduzeća počnu uspešno da posluju i izvoze. On dodaje da je najvažniji zadatak novog ministra privrede da reši glavne probleme koji muče srpsku privredu: visoke kamate i nerealan kurs dinara.

Milojko Arsić: Očekujem da će biti aktivniji od prethodnika
Milojko Arsić: Očekujem da će biti aktivniji od prethodnika

Ministar VulinŽELJKO JE ODLIČAN KANDIDATMinistar za rad Aleksandar Vulin smatra da je Željko Sertić odličan kandidat za ministra privrede, da će njegov prvi zadatak biti preduzeća u restrukturiranju, ali da niko od 44.000 zaposlenih koji rade u njima neće ostati na ulici.- Za one koji ne budu mogli da pronađu strateškog partnera postoji socijalni program i o njima će Ministarstvo rada voditi računa. Niko neće ostati na ulici - rekao je Vulin.

ČINJENICEPrivredni „meni“ 1. Okončanje restrukturiranja i privatizacije Reč je o 156 preduzeća u restrukturiranju, u kojima je zaposleno 56.000 radnika, od kojih 40 odsto ne može da preživi, a državu koštaju 750 miliona evra godišnje.2. Rešavanje problema javnih preduzećaGubici javnih preduzeća u Srbiji iznose oko 600 miliona evra, a od 730 takvih firmi 510 posluje u minusu.3. Suzbijanje sive ekonomijeSiva ekonomija svakog stanovnika Srbije košta jednu prosečnu platu godišnje, što je ukupno oko tri milijarde evra.4. Unapređenje privrednog ambijentaPodrazumeva rad na smanjenju troškova i rizika poslovanja u Srbiji i izradu plana prioriteta u ekonomskom razvoju zemlje.5. Skraćenje proceduraBirokratske procedure privredu godišnje koštaju 1,35 milijardi evra, ili 4,2 odsto BDP, a samo za vođenje poslovnih knjiga privrednici izdvoje oko 193 miliona evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track