ZAKLJUČCI KOPAONIK BIZNIS FORUMA: Reforma države za dobru ekonomsku reformu
Foto: Tanjug

Poslednji dan srpskog Davosa

ZAKLJUČCI KOPAONIK BIZNIS FORUMA: Reforma države za dobru ekonomsku reformu

InfoBiz -
Put reformisanja države je profesionalizacija državne uprave, smatra Dragan Đuričin

KOPAONIK – Ubrzavanje evropskih integracija i radikalne ekonomske reforme glavni su stubovi daljeg razvoja Srbije oko kojih su se složili učesnici danas završenog Kopaonik biznis foruma, istakao je selektor foruma Dragan Đuričin.

"Radikalne ekonomske reforme podrazumevaju, pre svega reformu države", rekao je Đuričin, iznoseći zaključke 21. Kopaonik biznis foruma.

Prema njegovim rečima, ono što je paradoksalno je da je država glavni deo problema, kako u smislu javnog sektora, tako i u smislu nastavka reformskog procesa i stvaranja opšteg ambijenta za pojavu i napredovanje privatnih preduzeća.

"U tom smislu identifikovan je paradoks sa administracijom - previše nepotrebnih ljudi. Sa jedne strane imate partijski zapošljavane ljude, koji čak i ne ulaze u limit solidarnog poreza, a s druge strane nemate profesionalan tim koji treba da sprovodi reforme", zaključio je Đuričin.

Put reformisanja države, kako je naglasio, je profesionalizacija državne uprave, a reforme moraju biti pod pritiskom kompatibilnosti sa Evropskom unijom.

Kada je reč o konceptu reformi, one su bazirane na fiskalnoj konsolidaciji i merama štednje, sa jedne strane, ali drugi korak je razvoj i u tom smilslu je predloženo da pored Fiskalnog saveta postoji savet za industrijsku politiku.

"Svi su se složili, od države do privatnih preduzetnika da je potreban program reformi koji je dugoročan i koji treba da usvoji parlament, a da svaka Vlada ima vremenski oročene ciljeve u sprovođenju tog programa", naveo je selektor foruma.Na Kopaonik biznis forumu definisani su i prioriteti, a to su: poljoprivreda i prehrambena industrija, energetika, selektivni delovi industrije – metaloprerađivačke, infratrsuktura, a u okviru grana koje imaju konkurentske prednosti, to su: ICT, logistika, turizam.

Predsednik Saveta ekonomista Srbije (SES) Aleksandar Vlahović objavio je danas da je 21. Kopaonik biznis forum, u organizaciji SES-a i Udruženja korporativnih direktora Srbije, imao oko 500 učesnika, među kojima su premijer, guverner NBS, ministar finansija, predsednik Fiskalnog saveta...Od 102 najavljenih panelista u pet plenarnih sesija i 11 panela učestvovalo je njih 98, što svedoči o visokom kvalitetu skupa.Vlahović je ukazao da je bilo "dinamičnih" panela, među kojima je i onaj o makroekonomiji, ubrzanju procesa pristupanja EU na kome su učestvovali ambasadori i glavni pregovarač Srbije sa EU istakavši da su na forumu bile obuhvaćene sve važne teme o kojima su govorili najeminentniji stručnjaci.

"Ove godine u prvi plan ističemo potrebu za konsenzusom, očekuju nas veliki reformski projekti koji su davno zaustavljeni, za to je potreban konsenzus, dakle moramo prevazići uskogrude interese pojedinih društvenih grupa i biti spremni da uz odricanje dođemo do boljitka", zaključio je presednik SES-a.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track