Vino nam donelo 21 milion dolara!
Foto: Shutterstock

Potencijal za proizvodnju „pića za bogove“

Vino nam donelo 21 milion dolara!

InfoBiz -
Prethodne tri godine posebno su klimatski pogodovale uzgoju vinove loze, a prošle godine iz naše zemlje ovog pića izvezeno pet miliona više nego 2011.

BEOGRAD - U vinu je spas!Srbija ima oko 20 hiljada hektara pod lozom, a prethodne tri godine posebno su klimatski pogodovale uzgoju vinove loze, što je uticalo da 2012. godine bude izvezeno vino u vrednosti od 21.227.671 dolara, što je pet miliona više u odnosu na izvoz 2011. i osam miliona više nego 2008. godine.Nenad Budimirović, sekretar udruženja za poljoprivredu, prehrambenu i duvansku industriju i vodoprivredu Privredne komore Srbije, kaže da se izvoz najvećim delom ostvaruje u zemlje bivše Jugoslavije, Rusku Federaciju, Nemačku, i neznatno u skandinavske zemlje.Sve više vinograda- Izvoznici su „Rubin“, „Vino Župa“ i manje vinarije - „Kovačević“, „Radovanović“ i „Aleksandrović“. Izvozi se praktično sve, od stonih do vina visokog kvaliteta s geografskim poreklom - rekao je Budimirović.U Privrednoj komori naglašavaju da su potencijali ove grane veliki jer površine pod vinogradima u Srbiji stalno rastu, a dosta se uradilo i na povećanju kvaliteta, tako da naša vina mogu da stanu rame uz rame s vinima iz drugih krajeva sveta.

Uspešne i male vinarijeČak i manje vinarije mogu se pohvaliti značajnom proizvodnjom i prodajom, pa tako fruškogorska vinarija „Kovačević“ ima 500 hiljada proizvedenih i prodatih boca godišnje, a šumadijska vinarija „Radovanović“ godišnje proizvede oko 200 hiljada boca vina, navode u ovim vinarijama.

Raj za ljubitelje vina... Salon vina u „Hajatu“
Raj za ljubitelje vina... Salon vina u „Hajatu“

Degustacija 500 vinaNa Desetom salonu vina, koji se juče i danas održava u hotelu „Hajat“‘, omogućena je degustacija 500 vina iz 77 vinarija. Oko 400 vina posetioci su mogli da probaju na štandovima izlagača.Više od 100 odabranih vina moglo je da se proba u okviru pratećeg programa koji je okupio 830 ljubitelja vina, koji su putem interneta rezervisali svoja mesta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja