PENZIONERI SHVATILI DA IM JE MANJA PENZIJA NEGO PROŠLOG MESECA: Komšije obradovale starije građane, pa im priredile hladan tuš!
Foto: Shutterstock

zbunili ih

PENZIONERI SHVATILI DA IM JE MANJA PENZIJA NEGO PROŠLOG MESECA: Komšije obradovale starije građane, pa im priredile hladan tuš!

Penzioner -

U sredu 8. maja u Hrvatskoj je počela isplata penzija za april, iako je deo penzionera već dobio svoj novac početkom meseca, što zavisi od banke u kojoj imaju svoje račune.

Međutim, pojedini penzioneri su se neprijatno iznenadili videvši da su dobili manje penzije nego za mart, požalili su se portalu Mirovina.hr.

Zbunila ih razlika za prethodne mesece

Naime, dvaput godišnje usklađuju se penzije – u januaru i u julu, a sve u odnosu na prethodno polugodište. Isplate povećanog iznosa penzioneri čekaju jer HZMO čeka podatke Državnog zavoda za statistiku o prosečnoj plati.

penzioner, penzioneri, internet
foto: RINA

Ona se za decembar računa tek u februaru, a posle toga HZMO donosi službenu odluku o većim penzijama za mart, s isplatom u aprilu. Uz to se isplaćuju i zaostaci za januar ili februar.

Od januara su penzije veće za 4,19 odsto. Na primer, ako penzioner ima 480 evra penziju, njegova mesečna primanja rasla su za oko 20 evra. U aprilu je tako isplaćeno 20 evra više za mart, a s obzirom da usklađivanje vredi od januara, penzioner je dobio i razliku za januar i februar – po 20 evra.

Evro, Euro, Novac
foto: Shutterstock

Dakle, u aprilu je penzioner dobio 60 evra veću penziju, ali pri isplati u maju, ona je manja za 40 evra, jer se nastavlja isplata povećanja od 20 evra mesečno (bez tih 40 evra za januar i februar).

Penzioneri zatečeni

Ovakva situacija događa se dvaput godišnje. Većina penzionera mislila je da je penzija porasla za iznos koji su dobili u aprilu, te su računali na taj iznos i onda se razočarali videvši da je penzija manja za tih 40 evra.

Podsetimo, prosečna mirovina nakon poslednjeg usklađivanja po prvi put u istoriji prešla je 500 evra, pa u ovom trenutku iznosi 513 evra. Ali, valja naglasiti kako, otprilike, 60 odsto penzionera prima manje od toga, piše Mirovina.hr.

kurir.rs/Poslovni dnevnik

Bonus video:

01:44

EVO KOJI PENZIONERI SU UKLJUČENI U DANAŠNJU POMOĆ OD 20.000 DINARA! Iz sindikata poručili: U spadaju prijave samo do OVOG datuma

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track