Novčanik

Liste čekanja za Nikoljdansku trpezu: Biznis Kurir na Bajlonijevoj pijaci proveravao cene ribe uoči slave

Privatna arhiva
Bliži se jedna od najvećih slava, Sveti Nikola. Pravoslavni vernici je obeležavaju 19. decembra. Kaže se da tad pola Srbije slavi, a druga polovina ide u goste.

Bliži se jedna od najvećih slava, Sveti Nikola. Pravoslavni vernici je obeležavaju 19. decembra - pola Srbije slavi, a pola ide u goste.

Iz novosadske ribarnice "Aviso fish" navode da se lista porudžbina užurbano formira, kao i da građani uveliko zakazuju uslužno pečenje svih vrsta. 

- Šaran je glavni, njega nam najviše traže. Tu su i oslić, som i pastrmka. Svake godine se građani opredeljuju za 6-7 istih vrsta. Više nam naručuju rečne, nego za morske ribe - istakao je prodavac iz Novog Sada.

Cene skočile

I dok građani uveliko prave kilometarske spiskove za posnu slavsku trpezu i pitaju se koliko će ih sve skupa koštati, Kurir Biznis je istražio koliko košta riba na Bajlonijevoj pijaci u Beogradu.

Najpovoljnija opcija su popularni oslić, filet soma i haringa, za koje ćete izdojiti od 430 do 650 dinara za kilogram, dok će vas bakalar suvi, hobotnica i i gambori košatati od 2.200 do čak 6.500 dinara.

Cena ribe po kilogramu

  • kraba -  330
  • dimljeni losos - 1.050
  • dimljena pastrmka - 2.290
  • dimljeni šaran - 2.349
  • hobotnica - 2.400
  • dagnje - 630
  • filet oslić - 1.210
  • filet skuša - 1.060
  • filet som - 650
  • filet losos - 2.590
  • haringa - 430
  • gambori - 2.200
  • crvena riba - 930 
  • oslić hek - 530
  • skuša - 1.055
  • bakalar suvi - 6.510
  • očišćen šaran - 930
  • lignja - 1.459
  • lignja očišćena - 1.152
  • panirani riblji filet - 1.239
  • riblje pljeskavice - 530
  • riblji štapići - 530
  • lignje (kolutići) - 900
  • panirani filet oslić - 1.160

Jedno je sigurno – bez obzira na poskupljenje, u odnosu na cene pre Aranđelovdana, riba će se i ove godine naći na gotovo svakoj slavskoj trpezi, jer tradicija nema cenu.

 BiznisKurir.rs