Foto: Shutterstock

KATANAC NA 200 RADNJI POZNATOG LANCA PRODAVNICA! Posle tri decenije rada proizvođač podova proglašava bankrot

InfoBiz

Jedan od najvećih lanaca prodavnica podova u Americi zatvoriće polovinu svojih radnji, uprkos novom vlasniku koji ih je u poslednjem času spasao bankrota.

Već nekoliko dana traje priča o kompaniji "LL Flooring", koja je saopštila da će nakon tri decenije na tržištu proglasiti bankrot i zatvoriti sve svoje prodavnice širom Amerike. U poslednjem času, pojavio se novi kupac kompanije, i potpisan je ugovor sa "F9 investments".

foto: YouTube/NotJustNinjas

Američki mediji sada pišu da novi kupac, iako se pojavio kao spas u poslednji čas, ipak neće uspeti da spase više od 200 prodavnica, koje će morati da stave ključ u bravu.

"LL Flooring" širom Amerike ima oko 430 prodavnica, a više od polovine njih biće uskoro zauvek zatvoreno. Plan je da se u narednih 12 nedelja održe rasprodaje sa ogromnim popustima zbog zatvaranja, a da se potom radnjama stavi ključ u bravu.

Očekuje se da će čak i radnje koje će ostati otvorene, morati da imaju iste rasprodaje, jer novi vlasnik želi da kupcima ponudi novi, osveženi asortiman i cilj je da se stara roba rasproda.

foto: YouTube/NotJustNinjas

"LL Flooring" je godinama bio među liderima u industriji podova, ali prethodnih godina, kako su Amerikanci počeli sve manje da renoviraju domove, suočio se sa slabom prodajom.

Zanimljivo je da je novi vlasnik upravo čovek koji je osnovao ovu kompaniju. Tom Saliven je pre više od 30 godina pokrenuo biznis i nazvao ga "Lumber liquidators", pa je firma kasnije promenila ime u "LL Flooring".

Saliven je 2017. napustio kompaniju, a sada je ponovo kupuje i ima velike planove. Kada je pokretao biznis, radio je direktno sa proizvođačima drveta i "preskakao" posrednike, čime je mogao da ubrza svoj proces, smanji troškove i bude konkurentan sa cenama podova.

foto: YouTube/LL Flooring

Kompanija je odlično poslovala, ali je 2015. godine istraživačka emisija "60 minutes" otkrila da jedan od laminata koje prodaju ima opasne i protivzakonite nivoe formaldehida. "LL Flooring" tada je prestao da prodaje taj proizvod i platio je 36 miliona dolara nagodbe oštećenim kupcima.

Njegov plan je da sada kompanija nastavi da radi pod starim imenom u 219 prodavnica, i da vrati stari, crno-žuti vizuelni identitet. Smanjiće izbor, suziće asortiman koji ne ide dobro i nada se da će biznis uspeti da vrati na noge.

Kurir.rs/Mondo/Prenela S. Č.