Foto: Shutterstock

ŠOK ZA POZNATU AVIO-KOMPANIJU: Upali u ozbiljnu finansijsku krizu - Preti im bankrot! Evo šta ih je dovelo do ivice opstanka

InfoBiz

Prevoznik iz Belgije ima svega dve nedelje da obezbedi novo finansiranje, inače mu preti bankrot.

Nakon godinu dana zaštite od kreditora u sklopu sudske reorganizacije, situacija u Air Belgium i dalje je nepovoljna. Pad prodaje od 40 odsto nakon obustavljanja redovnog putničkog saobraćaja i godišnji gubitak od 22 miliona evra samo su neki od faktora koji su uticali na loše finansijsko stanje Air Belgium, prenosi Avio Press.

Sud u gradu Nivele odobrio je dodatnu zaštitu od kreditora u trajanju od dve nedelje nakon što se pojavio novi zainteresovani investitor koji bi mogao da promeni stanje u avio-kompaniji. Mada je nepoznati investitor spreman da uloži u Air Belgium, on to namerava da učini samo ukoliko valonska vlada, jedan od suvlasnika kompanije, pruži svoju finansijsku podršku, preneo je L’Echo.

foto: Shutterstock

Prema novinskom sajtu Lpost, ovaj investitor bi bio spreman da uloži šest miliona evra u zamenu za 75 odsto vlasništva u Air Belgium – pod uslovom da vlada Valonije plati 10 do 12 miliona evra duga, a da zauzvrat ne dobije nikakve akcije kompanije, piše Avio Press.

Prema svemu sudeći, podrška vlade će ovoga puta izostati. Ukoliko Air Belgium ne obezbedi novo finansiranje preti mu bankrot.

BiznisKurir/BizPortal