Foto: Shutterstock, Ilustracija

POSLE OVOGA KUĆA ĆE VAM BITI RAVNA ZAMKU: Imaćete divan pogled bez obzira na pejzaž, a enterijer će vam iznova oduzimati dah

Zastakljivanje terase pruža savršenu kombinaciju udobnosti i stila, omogućavajući vam da uživate u neometanom pogledu i prirodnoj svetlosti. Otkrijte koje vrste stakla odabrati, njihove prednosti i kako pravilno održavati zastakljenu terasu za dugovečnost i sigurnost.

Nekretnine
> 15:21h

Prilikom renoviranja ili sređivanja terase, osim udobnih garnitura za terasu i cveća za balkon, zastakljivanje igra važnu ulogu.

Zamislite da pijete jutarnju kafu ili uživate u večernjem povetarcu na terasi koja nudi neometan pogled na vašu okolinu. Zastakljene terase nisu samo luksuzni dodatak; oni predstavljaju nadogradnju načina života.

Postoje razne prednosti zatvaranje terase i zašto je to dobra investicija. Osim toga, važno je da prilikom zastakljivanja terase obratite pažnju na određene segmente.

Prednosti zastakljene terase u vašem domu

Prirodna svetlost

Jedan od najubedljivijih razloga za zastakljivanje terase je obilje prirodne svetlosti koju omogućava u vašem prostoru. To može učiniti vaš dom većim i privlačnijim, transformišući prethodno tamne i nekorišćene prostore u vaše nove omiljene kutke.

Neometan pogled

Zastakljena terasa pruža luksuz uživanja u vašem okruženju, bez vizuelne prepreke tradicionalnih ograda ili barijera. Bilo da je u pitanju gradski pejzaž ili pogled na vrt, možete ga posmatrati bez ometanja.

Estetska privlačnost

Moderan izgled zatvorene terase može znatno poboljšati arhitektonsku lepotu vaše nekretnine. To je jednostavno unapređenje koje može povećati vrednost vašeg doma, čineći ga privlačnijim potencijalnim kupcima u budućnosti.

Definisanje prostora

Zastakljene terase nude pametno rešenje za definisanje spoljnih prostora bez potrebe za masivnim ogradama, održavajući otvoren i prozračan osećaj dok jasno označavaju različite zone.

Različite vrste stakla za zatvaranje terase

Kaljeno staklo

Poznato po svojoj sigurnosti i trajnosti, kaljeno staklo je odličan izbor za balkone. Dizajnirano je da se raspadne na male i tupe komade ako se slomi, smanjujuči rizik od povreda.

Laminirano staklo

Ovaj tip stakla je idealan za izolaciju buke i zaštitu od UV zračenja, zahvaljujući svojoj slojevitoj konstrukciji. Takođe je mala verovatnoća da će se razbiti, nudeći dodatnu sigurnost.

Tonirano staklo

Za one koji traže privatnost i zaštitu od sunca, tonirano staklo je sjajna opcija. Smanjuje odsjaj i toplotu, čineći vašu terasu udobnim utočištem čak i u najtoplijim danima.

Matirano staklo

Matirano staklo nudi najbolje od oba sveta: privatnost bez žrtvovanja prirodne svetlosti. Savršeno je za one koji žele izbeći znatiželjne poglede, bez zatamljivanja svog prostora.

Prednosti i nedostaci zastakljenih terasa bez okvira ili sa okvirom

Prednosti zatvorenih terasa bez okvira

  • Neometani pogledi: Jedan od glavnih razloga za izbor zastakljivanja bez okvira je neometan pogled koji nudi, stvarajući besprekornu vezu između vašeg unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora.
  • Moderan estetski izgled: Staklo bez okvira pružaj elegantan i savremen izgled koji može poboljšati estetiku svakog doma.

Nedostaci zastakljenih terasa bez okvira

  • Cena: Generalno su skuplji od onih sa okvirom zbog debljeg stakla i specijalizovane opreme koja je potrebna.
  • Održavanje: Mogu zahtevati češće čišćenje kako bi zadržali svoj besprekorni izgled, jer su otisci prstiju i mrlje vidljiviji.

Prednosti zastakljenih terasa sa okvirom

  • Trajnost i čvrstoća: Okviri pružaju dodatnu podršku i čvrstoću, čineći ih izdržljivom opcijom za bilo koji balkon.
  • Isplativost: Jefitniji su od opcija bez okvira.

Nedostaci zatvorenih terasa s okvirom

  • Ometan pogled: Okviri mogu prekinuti panoramski pogled, što možda nije idealno za one koji žele čist horizont pred sobom..
  • Estetska ograničenja: Prisustvo okvira možda se neće slagati sa modernim ili minimalističkim uređenjem terase.

Odabir veličine, oblika i pozicije prilikom zastakljivanja terase

Pri odabiru veličine, oblika i lokacije potrebno je uzeti u obzir nekoliko faktora.

Prvo, veličina terase treba biti određena na osnovu željene upotrebe i dostupnog prostora. Količina dostupnog prostora odrediće šta se može instalirati.

Drugo, razmotrite pogled sa terase; ako je moguće, odaberite lokaciju koja pruža atraktivne poglede na spoljne površine ili vidike.

Treće, pri odabiru oblika za stakla za terasu važno je razmotriti koji su materijali dostupni, kao i ograničenja u vašem budžetu; većina terasa ima kvadratni ili pravougaoni oblik.

Konačno, razmotrite bilo kakve potencijalne opasnosti; na primer, ako planirate da instalirate staklenu ogradu oko vaše terase, trebali biste proveriti lokalne građevinske propise kako biste osigurali da su svi sigurnosni smernice ispunjene pre početka instalacije.

Održavanje zastakljene terase radi sigurnosti i dugovečnosti

Nakon instalacije, postoje nekoliko stvari na koje treba obratiti pažnju kako bi se osiguralo da ostane sigurna i dugotrajna. Za početak, redovno treba pregledati terasu radi znakova habanja, kao što su pukotine na materijalu. Važno je brzo identifikovati bilo kakve probleme i rešiti ih pravovremeno popravkom ili zamenom oštećenog dela.

Pored toga, trebalo bi da redovno čistiti staklo mekom krpom, toplom vodom i blagim deterdžentom kako biste uklonili prljavštinu, prašinu i otpatke koji se mogu nakupiti vremenom. Izbegavajte upotrebu abrazivnih ili hemijskih sredstava za čišćenje na površini terase, jer to može dovesti do ogrebotina i drugih oštećenja.

Takođe, redovno proveravajte svu montažnu opremu radi bilo kakvog popuštanja ili korozije koja može nastati zbog vremenskih uslova. Zamena istrošenih delova pomaže da vaša terasa ostane sigurna i stabilna tokom vremena.

Konačno, kada uživate na terasi važno je biti oprezan pri korišćenju oštrih predmeta kao što su alati ili noževi blizu ivica strukture. To može uzrokovati ogrebotine koje mogu biti opasne u kombinaciji sa sunčevom svetlošću, stvarajući dodatni stres od toplote unutar strukture stakla.

Da li mi je potrebna dozvola za zatvaranje terase?

Pre bilo kakvih radova u vezi sa zastakljivanjem terase, obavezno se upoznajte sa propisima i pravilima. Lako se može desiti da dobijete kaznu, jer niste ispoštovali propise. Ne može se tek tako zastakliti ili zatvoriti terasa, jer se time narušava spoljašnost zgrade.

Zastakljene terase menjaju vaš spoljašnji prostor, pružajući ne samo lepo mesto za opuštanje i zabavu, već dodaju vrednost vašem domu. Sa pravim informacijama i savetima, bez problema ćete znati šta da radite kada budete hteli da zastaklite terasu.

biznis.kurir.rs/Sasomange