Foto: Shutterstock, Petar Aleksić

POSTOJI JEDAN NAČIN DA VAM PENZIJA BUDE ZNATNO VEĆA! Svaki dinar dobro dođe pod stare dane, uradite ovo i biće para kao blata

Penzioner

U dobrovoljne penzijske fondove u Srbiji uplaćuje 222.553 korisnika, a njihovo učešće u ukupnom broju zaposlenih u Srbiji iznosi 9,6 odsto, navodi se u izveštaju Narodne banke Srbije (NBS) o sektoru dobrovoljnih penzijskih fondova u Srbiji za prvo tromesečje ove godine.

Neto imovina fondova iznosila je 55,6 milijardi dinara i bila je veća za 3,4 odsto nego na kraju 2023. godine.

Ukupne neto uplate iznosile su 1,2 milijarde dinara, članovi koji ispunjavaju propisane uslove povukli su 521,8 miliona dinara, dok je prinos od ulaganja imovine fondova iznosio 1,2 milijarde dinara.

foto: Uroš Arsić/Mondo

Na kraju prvog tromesečja struktura ulaganja imovine fondova nije znatno izmenjena u odnosu na prethodni period, pa su najveći udeo imale državne obveznice, koje su činile 72,6 odsto ukupne imovine, piše Politika.

Sredstva na kastodi računima i oročeni depoziti kod banaka činili su 13,5 odsto, akcije domaćih pravnih lica 11,4 odsto, dok su ulaganja u inostranstvu činila 1,6 odsto ukupne imovine fondova.

Iznos akumuliranih sredstava članova fonda zavisi od visine uplata, prinosa koje ostvaruju fondovi, visine naknada i dužine perioda akumulacije sredstava, tako da se s povećanjem iznosa doprinosa i perioda akumulacije sredstava, uz prinose koje fondovi ostvaruju, povećava i iznos prosečnih sredstava na individualnim računima članova.

Taj prosečan iznos je na kraju prvog tromesečja bio nešto veći od 278.000 dinara.

foto: Printscreen/RTS

Na kraju prvog tromesečja broj korisnika koji su članovi dva ili više fondova iznosio je 45.030, ili 20,2 odsto ukupnog broja korisnika.

Kada je reč o strukturi korisnika po polu i iznosu njihovih sredstava, nije bilo značajnijih promena u odnosu na prethodne periode.

Većinu članova činili su muškarci, koji su u ukupnom broju korisnika učestvovali sa 57 odsto, a prosečna starost korisnika je iznosila oko 48 godina.

biznis.kurir.rs/Politika