Foto: Shutterstock

pregovori se nastavljaju

MINIMALAC IDE NA 650 €! Ministarstvo finansija: "Konačno smo svi saglasni da smo okupljeni oko iste ideje"

Novčanik
> 15:13h

Vlada Srbije predložila je da rast minimalne zarade u narednoj godini bude veći od 10 odsto, izjavio je državni sekretar Ministarstva finansija Saša Stevanović i naveo da bi se time postigao trogodišnji kontinuitet dvocifrenog rasta minimalca, nakon što je 2023. minimalna cena rada povećana za rekordnih 17,8 odsto, a prethodne za 14,3 procenta.

On je ocenio da razgovori o minimalnoj zaradi u Srbiji za 2025. godinu protiču u tonu konstruktivnog dijaloga, gde su sve strane okupljene oko ideje kako doći do iznosa koji će omogućiti dalji rast minimalne zarade uz održavanje makroekonomske stabilnosti.

foto: Kurir TV

- Očekujem da se sa kvalitetnim dijalogom nastavi već sutra, kada će se održati sednica kolegijuma Socijalno-ekonomskog saveta, ali je važno da smo posle godina i godina burnih pregovora, konačno svi za stolom saglasni da smo okupljeni oko iste ideje, odnosno boljitka - rekao je on.

Dodao je da je važno da se nastavi sa ostvarivanjem dobrih rezultata, da se podiže životni standard svih građana, sa akcentom na one sa najnižim primanjima:

- Ekonomske performanse Srbije su dobre, zaposlenost je rekordna i po svaku cenu se moramo truditi da to ništa ne ugrozi. Iza nas je decenija truda da Srbiju postavimo na zdrave ekonomske temelje i to je jedino što donosi ekonomski rast, a posledično i rast zarada i penzija - naglasio je Stevanović.

Istakao je da se povećanjima minimalca trasira tempo da on 2027. godine dostigne 650 evra.

- Pregovore nastavljamo dok ne dođemo do iznosa povećanja koji sve parametre i nadalje održava stabilnim, a pritom zadovoljava potrebe radnika - istakao je on.