Foto: Shutterstock

JAGNJETINA JEFTINIJA OD SARDINE: Cene sitne ribe skočile i za 100%, ali evo šta 'čupa' prodavce - kupci ne pitaju koliko košta

Novčanik
> 14:36h

U odnosu na prošlu godinu, cena omiljene ribe 'meza', inćuna i sardine, više je nego udvostručena, a potrošači se žale da je sada bolje kupiti 'jagnjetinu nego ribu'. Naime, sekretar Ribarskog udruženja Volosa Dimitris Kontogijanis navodi da su male ribe, kako ih zovu, postale najteže pronaći. Za srednje, velike ribare, koji su uglavnom specijalizovani za ove vrste, zarađivanje za život je teško i skupo.

- Sardina ne postoji, kao da je nestala. Svako ko izvadi, makar i malo, svoju robu prodaje za nekoliko sekundi - ističe Kontogijanis i dodaje da je reč o panhelenskom fenomenu, koji je doprineo dramatičnom porastu cena koji se primećuje.

- Prvi put sam se susreo sa ovako velikim problemom sa sitnom ribom - nastavlja on i kaže da se sada cena sardina kreće od 70 evra za devet kilograma, kada su prošle godine prodavali oko 30.

foto: Shutterstock

- Prodali smo inćuna po 40 evra, kada smo mu prošle godine možda dali i 15 evra. Frise koje smo nekada bacali, sada ih prodajemo za 15 evra jer ljudi traže tako sitnu ribu - objašnjava gospodin Kontogijanis.

On ističe da u Magneziji ribari i dalje proizvode količine inćuna i sardina, zbog čega u kupovinu dolaze i iz drugih delova Grčke. Trgovci i ribolovci tvrde, međutim, da je nedostatak ribe posledica loših vremenskih uslova, ali i velike potražnje za ovom ribom na ostrvima.

foto: Shutterstock

Šetajući ribnjacima Volosa, potrošač koji pita za cenu inćuna verovatno neće dobiti odgovor manji od šest evra. Cene se kreću od 5,5 do 8 evra po kilogramu, dok je prošle godine bila najviša cena od 6 evra, prenosi Taxydromos.

Ipak, cena sardine je još veća, kreće se od 8 do 11 evra za kilogram, dok je najverovatnije neće biti na tezgama ribara. Sardina je u velikom broju slučajeva dostigla cenu od orade, a potrošači ne znaju šta da rade.

biznis.kurir.rs/Taxydromos