Foto: Promo

POBEDNICI KONKURSA “UMETNOST BIRA DA RECIKLIRA”: Mladi umetnici recikliranu plastiku pretvorili u umetnička dela

Održiva budućnost
> 10:51h

Troje studenata Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, dobilo je nagrade za najbolje instalacije napravljene od reciklirane plastike na konkursu "Umetnost bira da reciklira".

Konkurs je bio inspirisan Banca Intesa Visa Inspire debitnom karticom, koja se od prošle godine izrađuje isključivo od 99% reciklirane plastike, a pokrenut je s ciljem podizanja ekološke svesti kod mladih, kao i širenju ideje da se predmetima koji više nemaju upotrebnu, može pronaći nova, umetnička vrednost.

foto: Promo

Ova inicijativa, ne samo da je udružila kolege i klijente banke u ekološki osvešćenom cilju prikupljanja plastičnih predmeta, već je i nadahnula mlade umetnike da u njihovom recikliranju pronađu dublju i trajniju inspiraciju.

U izboru od deset umetničkih instalacija, odabrana su tri pobednička rada, koja su nagrađena vrednim nagradama. Prvo mesto osvojio je Damjan Božović za skulpturu ,,Na korak do trenutka’’, drugo je pripalo Teodori Nikolić za skuplturu ,,Jedinstvo’’, dok je trećeplasirani bio Uroš Radonić s instalacijom ,,Kante’.

To je ujedno bio i povod za razgovor sa troje mladih umetnika.

foto: Promo

Damjan: Nada za promenom

Šta vas je inspirisalo da učestvujete na konkursu ,,Umetnost bira da reciklira’’?

Damjan Božović: Inspiracija za učešće na konkursu, kao i sam rad je došla iz samog problema odlaganja i reciklaže. Iz prilike da se od viška i otpada stvori nešto novo i ispriča neka priča koja bi kod posmatrača probudila želju za promenom.

Kakvu poruku ste želeli da prenesete svojim radom?

Damjan Božović: Uvek postoji nada za promenom bez obzira koliko velika bila planina problema.

foto: Promo

Teodora: Kolaži i skupture

Znamo da je Banca Intesa vođena krilaticom ,,Ti si sve što hoćeš’’, posebno okrenuta mladima. Kako ste se, u tom kontekstu, predstavili kroz svoj rad, odnosno koliko je ličan bio vaš umetnički izraz?

Teodora Nikolić: Na neki način, i jeste i nije bio ličan. Sama tema kojom sam se bavila je inspirisana filmom "Infinitely Polar Bear", a u pitanju je mentalno zdravlje u porodici i značaj porodice u životima pojedinaca. Način izrade skulpture mi, sa druge strane, nije bio blizak, jer se, inače, bavim dvodimenzionalnom umetnošću, ali mi je bilo zadovoljstvo da se oprobam i u skulpturi, baveći se ovako bitnom temom.

Kako mislite da umetnost može doprineti podizanju svesti o važnosti reciklaže i očuvanju životne sredine?

Teodora Nikolić: Može doprineti aktivnim bavljenjem reciklažom. Recimo, sakupljanjem stvari koje vam se učine zanimljivim. Od dvodimenzionalnog otpada mogu nastati zanimljivi kolaži, a od trodimenzionalnog otpada skulpture. Umetnik koji je mene inspirisao je HA Schult i njegove anamorfoze sa senkama. Na taj način otpad dobija novu umetničku vrednost, pošto je njegova upotrebna vrednost gotovo nestala.

foto: Promo

Uroš: Veliki značaj ovakvih konkursa

Koliko vam je bilo izazovno raditi sa recikliranom plastikom kao umetničkim materijalom?

Uroš Radonić: Ne preterano drugačije u odnosu na rad sa drugim materijalima. Bilo mi je potrebno samo malo dodatnog vremena da se upoznam s materijalom, shvatim šta je moguće postići sa njim i na koji način. Posle toga je sve bilo lako.

Koliko su ovakvi konkursi značajni za mlade umetnike u Srbiji i koliko doprinose vašem izražaju usmerenom na održive društvene prakse?

Uroš Radonić: Mislim da su veoma značajni jer dodatno podstiču na kreativno razmišljanje i rad na ovu značajnu temu. Podizanje svesti o njoj veoma je bitno za celu društvenu zajednicu.

FOTO: Promo
FOTO: Promo
FOTO: Promo
FOTO: Promo
FOTO: Promo
FOTO: Promo
FOTO: Promo
FOTO: Promo
FOTO: Promo
FOTO: Promo
FOTO: Promo
FOTO: Promo
FOTO: Promo
FOTO: Promo
FOTO: Promo
FOTO: Promo
FOTO: Promo

Dobitnici su za prvo mesto nagrađeni električnim bicilklom i vaučerom u vrednosti od 20.000 dinara za kupovinu u BPM prodavnicama, za drugo električnim trotinetom i vaučerom za kupovinu u Sport Vision prodavnicama za drugo, a za treće biciklom i vaučerom za kupovinu u Laguna prodavnicama u iznosu od 5.000 dinara.

Pored dobitnika glavnih nagrada, posebne pohvale za svoje radove dobile su i Danica Simonić, za skulpturu „Meduza’’, kao i Ivana Jevtić, za skulpturu „Puž Golać“, koje su, uz sve ostale učesnike konkursa, nagrađene vaučerima u vrednosti od 3.000 dinara za kupovinu u Laguna knjižarama.

Promo