OTVORENA KONFERENCIJA WMG ,,BUDUĆNOST POSLOVANJA: PRIMENA ESG KRITERIJUMA’’
Foto: WMG

RE-SET SUMMIT

OTVORENA KONFERENCIJA WMG ,,BUDUĆNOST POSLOVANJA: PRIMENA ESG KRITERIJUMA’’

Biznis -

Konferencija pod nazivom "BUDUĆNOST POSLOVANJA: Primena ESG kriterijuma“, u organizaciji kompanije Wireless Media Group, u okviru višegodišnjeg serijala konferencija "Re-set Summit", uz institucionalnu podršku Ministarstva zaštite životne sredine i Privredne komore Srbije, kao i uz podršku partnera WMG fondacije i kompanija: Hemofarm, Atlantic Group d.d., Heineken Srbija, Philip Morris International i Yettel d.o.o., otvorena je danas u Beogradu.

Cilj ovog događaja je da omogući sveobuhvatnu razmenu znanja i iskustava o implementaciji ESG standarda u poslovne strategije, što doprinosi unapređenju poslovnih praksi, smanjenju rizika i poboljšanju reputacije.

Konferenciju pod nazivom "BUDUĆNOST POSLOVANJA: Primena ESG kriterijuma" otvorila je Irena Petrović, direktorka WMG fondacije, dok su se u uvodnom izlaganju obratili i Nj. e. Kristin Melsom, ambasadorka Kraljevine Norveške u Srbiji, i Tijana Koprivica, predsednica UN Globalnog dogovora i direktorka održivog poslovanja Delta Holdinga.

Osvrnuvši se na sve veću potrebu za unapređenjem ESG standarda, Irena Petrović, direktorka WMG fondacije, podsetila je na važne korake ka tome i istakla značaj organizovanja današnje konferencije.

- ESG standardi više nisu samo opcija; oni su neophodni vodič za moderno poslovanje koje, pored finansijskog uspeha, podrazumeva i odgovornost prema društvu i životnoj sredini. Naša kompanija Wireless Media Group i naša WMG fondacija prepoznaju važnost ovih principa, pa godinama već nastojimo da doprinesemo promenama na dobrobit društva. Permanentno radimo na podizanju svesti o održivom razvoju, promovišemo primere dobre prakse, omogućavamo da se čuje glas eksperata, kreiramo prilike za dijalog s donosiocima odluka, a bavimo se i konkretnim aktivnostima, kao što je sadnja drveća.

- Čvrsto verujemo da je ključ uspeha u zajedništvu. Sve što radimo, radimo u partnerstvu, a koliko je to važno, najbolje pokazuju rezultati projekata koje realizujemo. Naš projekat “Zasadi drvo” najveći je projekat masovnog pošumljavanja u Srbiji, a jedinstven je i po tome što u njemu učestvuju i građani. U prethodnih pet sezona posadili smo više od 800.000 stabala, a u narednih pola godine plan je da stignemo do 1.000.000 posađenih sadnica širom Srbije - dodala je Irena Petrović, direktorka WMG fondacije.

WMG
foto: WMG

U uvodnom obraćanju Nj. e. Kristin Melsom, ambasadorka Kraljevine Norveške u Srbiji, istakla je:

- Za preduzeća u Norveškoj i Srbiji budućnost je već stigla. Živimo u svetu u kojem vrednosti sve više oblikuju naše izbore - ne samo u političkom smislu već i na radnim mestima, u tržnim centrima i unutar naših zajednica. Ove vrednosti postaju i ključne za korporativne strategije i procese donošenja odluka. Čvrsto verujem da bi izveštavanje o ESG temama trebalo da bude u agendi svakog izvršnog direktora.

- Kritičari označavaju ESG kao „probuđeni kapitalizam“, sugerišući da je to samo alat za poboljšanje odnosa s javnošću kompanija koje žele da deluju „saosećajno“. Međutim, neophodno je da se preduzeća koja teže uspehu na današnjem tržištu usklade s preovlađujućim vrednostima. A te vrednosti se menjaju. Postoje jasni dokazi o pozitivnoj korelaciji između ESG praksi i poslovnih performansi. Izveštaj PwC-a naglašava da su potrošači iz generacije X i milenijalci znatno skloniji podršci brendova koji pokazuju progresivne stavove. Međutim, ova promena ne odnosi se samo na određene starosne grupe već se uočava i kod svih generacija.

ESG nije samo briga potrošača već je postao glavni prioritet za velike institucionalne investitore i segment tržišta koji se brzo širi. Investitori pritiskaju kompanije da se distanciraju od tradicionalnog pristupa koji je fokusiran na akcionare i da usvoje širi fokus na sve zainteresovane strane. Izveštavanje o ESG-u omogućava investitorima da prate i nadgledaju napore i rezultate kompanija u ovim oblastima. Sve u svemu, ESG nije samo prolazni trend. Očekuje se da će ulaganja u ESG brzo rasti u narednim godinama - dodala je Nj. e. Kristin Melsom, ambasadorka Kraljevine Norveške u Srbiji.

WMG
foto: WMG

Na samom početku konferencije prisutnima se obratila i Tijana Koprivica, predsednica UN Globalnog dogovora i direktorka održivog poslovanja Delta Holdinga:

- Globalni dogovor UN postoji u Srbiji još od 2007. godine i okuplja kompanije koje su se obavezale da će poštovati deset principa Globalnog dogovora, a koji su vezani za zaštitu životne sredine, za poštovanje ljudskih i radnih prava i borbu protiv korupcije. Osim toga, obaveza Globalnog dogovora i svih njegovih članica jeste da promovišu ciljeve održivog razvoja. To su globalni ciljevi koji su definisani agendom UN 2030. Radi se o 17 ciljeva, koje možemo da svrstamo u one koji se odnose na unapređenje kvaliteta života u društvu, unapređenje životne sredine i, ono što je najvažnije, na partnersko delovanje na njihovom ostvarenju. Ciljevi predstavljaju smernice za sve nas.

WMG
foto: WMG

- S pojavom ESG kriterijuma bavljenje životnom sredinom, podrška društvu i stvaranje boljih uslova za rad nije više na volonterskoj bazi, već da to postaje obaveza svake kompanije u društvu koja želi da opstane, da raste i da se razvija – dodala je Tijana.

Eminentni stručnjaci će u tri panela razmenjivati dobre prakse, diskutujući o izazovima i prilikama, te usklađivanju s međunarodnim standardima. Ovaj događaj će pružiti priliku da se istraži kako primena ESG principa može unaprediti konkurentnost kompanija na globalnom tržištu i doprineti dugoročnoj održivosti.

Na prvom panelu, pod nazivom „ESG standardi – Dobre prakse ESG izveštavanja“, učesnici će istražiti izazove i mogućnosti s kojima se kompanije suočavaju u ESG izveštavanju. Panelisti će razmotriti kako se ESG standardi mogu integrisati u biznis-modele i koji je njihov uticaj na tržišnu konkurentnost i lokalnu zajednicu. Takođe, osvrnuće se na potencijal znanja za primenu standarda održivosti i predstaviće najbolje prakse u izveštavanju o ESG-u.

Na drugom panelu, pod nazivom „Cirkularna ekonomija: Dokle smo stigli?“, razmotrićemo ključne aspekte razvoja cirkularne ekonomije i ocenjivanje trenutnog napretka u ovom polju. Panelisti će razgovarati o prednostima prelaska Srbije na cirkularnu ekonomiju za domaću privredu, istraživaće kako ambalažni otpad može postati važan resurs u reciklažnoj industriji, ali i razmatrati ulogu Srbije kao regionalnog lidera u oblasti cirkularne ekonomije, istražujući načine na koje može dodatno učvrstiti svoju poziciju u ovoj oblasti.

1 / 13 Foto: WMG

Tokom trećeg i poslednjeg panela konferencije, pod nazivom ,,Uticaj promena finansijskog tržišta na održivost’’, biće reči o novinama i trendovima u bankarstvu i na tržištu finansiranja, kao i njihovom uticaju na oblikovanje i sprovođenje politike održivosti i ESG. Razgovaraće se o tome kako pronaći balans između ekonomske stabilnosti, zadovoljstva klijenata i održivosti, te kako saradnja između banaka i međunarodnih institucija može podstaći održivost kroz pristup globalnim resursima, znanju i najboljim praksama. Takođe, biće razmotrena finansijska i nefinansijska podrška održivosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja