ZAŠTO POSKUPLJUJE ČOKOLADA U SRBIJI: OVO je pravi razlog!
Foto: Shutterstock

ZAŠTO POSKUPLJUJE ČOKOLADA U SRBIJI: OVO je pravi razlog!

Biznis -

Prošle godine, proizvodnja kakaoa je značajno opala zbog klimatskog fenomena El Ninjo i bolesti useva koje su zahvatile afričke plantaže. Kao rezultat ove situacije, kakao je postao veoma dragocena i skupa sirovina. Zbog porasta cena kakaoa, sada širom sveta, ali i u Srbiji, proizvođači čokolade su pod pritiskom - prinuđeni su da revidiraju cene svojih proizvoda kako bi se prilagodili novonastaloj situaciji na tržištu.

VREMENSKI USLOVI I BOLESTI UNIŠTAVAJU KAKAO

Obilne kiše u Gani, Obali Slonovače, Nigeriji i Kamerunu, koji čine većinu svetske proizvodnje kakaoa, već treću godinu za redom smanjuju prinose. Posebno su problematični jaki vetrovi, donoseći prašinu koja blokira svetlost neophodnu za rast kakao mahuna, što je dodatno pogoršano obilnim padavinama koje šire bolesti i uzrokuju trulež useva. Virus koji inficira stabla kakaoa u Gani, uslovljava gubitke prinosa od 15-50 odsto, što predstavlja ozbiljnu pretnju globalnom snabdevanju čokoladom, jer insekticidi ne pružaju adekvatnu zaštitu. Pored toga, El Ninjo, vremenski fenomen koji donosi sušne uslove u zapadnoj Africi, takođe je značajno uticao na lošu proizvodnju kakaoa u ovim regionima. Sve ovo je rezultiralo nestašicom kakaoa i povećanjem cena kako bi se nadoknadile smanjene zalihe.

kakao, čokolada
foto: Shutterstock

Cena kakaoa, glavnog sastojka za pravljenje čokolade, dostigla je nedavno istorijski maksimum na svetskim tržištima, beležeći porast od juna 2023. kada je koštao u proseku 2.500 dolara po toni, do aprila ove godine kada je dostigao cenu od čak preko 12.000 dolara po toni.

PROIZVOĐAČI SE BORE ZA OČUVANJE KVALITETA

Proizvođači čokolade primorani su da razmotre opcije poput podizanja cena proizvoda, traženja supstituta za kakao ili smanjenja veličine pakovanja kako bi se prilagodili tržišnim uslovima. Takođe, suočavaju s izazovima održavanja visokog standarda kvaliteta svojih proizvoda usled rastućih cena kakaoa.

Dok neki razmatraju opciju zamene kakao butera jeftinijim biljnim uljima, poput rafinisanog palminog ulja, drugi istrajavaju u očuvanju autentičnosti ukusa i kvaliteta svojih proizvoda.

„Čokolada ima bogatiji ukus i kremastu teksturu zbog prisustva kakao putera i sadrži veći procenat kakaoa i manje aditiva što može da rezultira boljim nutritivnim profilom i kvalitetom. Čokolade sa hidrogenizovanim biljnim uljima mogu imati različit nutritivni profil u poređenju sa čokoladom sa kakao maslacem. Na primer, mogu sadržati više zasićenih masti zbog upotrebe palminog ulja, koje može biti manje zdrava alternativa u poređenju sa kakao puterom“, kaže Bisa Amidžić diplomirani inženjer tehnologije.

Dok kompanije koje proizvode čokoladu najavljuju i dalje povećanje cena, zanimljivo je što potrošači nisu smanjili potrošnju čokolade uprkos rastućim cenama. To sugeriše da je ljubav prema čokoladi jača od efekata viših cena, pokazujući da ljudi vole da uživaju u ovom zadovoljstvu bez obzira na cenu.

Široka popularnost ove poslastice nije samo zbog jedinstvenog ukusa, već i zbog dodatnih koristi koje pruža, poput oslobađanja hormona sreće i poboljšanja raspoloženja. Posebno se ističe crna čokolada zbog svojih nutritivnih vrednosti. Naučna istraživanja su otkrila da crna čokolada obiluje antioksidansima i hranljivim materijama, što je čini izuzetno korisnom za zdravlje. Zbog visokog nivoa flavonoida, moćnih antioksidanasa, crna čokolada pomaže u zaštiti ćelija i tkiva od oštećenja koja uzrokuju slobodni radikali, koji mogu nastati usled stresa, loše ishrane i procesa starenja.

LJUBITELJI ČOKOLADE SPREMNI DA PLATE VIŠE ZA KVALITET

S obzirom na to da kvalitetna čokolada postaje sve skuplja, potrošači se suočavaju s odlukom da li da biraju između pravog kvaliteta ili pristupačnije cene. Za ljubitelje prave čokolade ova situacija može biti izazovna, ali mnogi će i dalje biti spremni da plate više kako bi uživali u autentičnom ukusu i kvalitetu koji ona pruža.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track