Pokažimo deci koliko su aktivne igre zabavne i korisne
Foto: Promo

Intervju, Koraljka Novina Brkić

Pokažimo deci koliko su aktivne igre zabavne i korisne

Biznis -

Nekada nije bilo dečjeg igrališta bez Školice nacrtane kredom, po kojoj su klinci vešto balansirali na jednoj nozi, a kad se skupi više dece iz kraja, obavezno se igralo Između dve vatre ili Arječkinje barjačkinje. U današnje vreme, deca pored obaveza u školi i dodatnih vannastavnih aktivnosti često nemaju vremena za igru, a i kada ga imaju radije će se zabaviti uz digitalne sadržaje na ekranima. Zašto je uz zdravu ishranu i odmor svakodnevna fizička aktivnost neophodna za pravilan razvoj objašnjava Koraljka Novina Brkić, nutricionista i kooridnatorka ZdravoRastimo programa koji Nestlé već duže od decenije sprovodi u Srbiji.

Nestlé Sportski dani su već postali tradicija, a ove godine se održavaju pod sloganom ,,Igraš ili ne?" Da li se i razmrdavanje kroz igru računa u fizičku aktivnost?

Naravno da se računa. Mi godinama kroz ZdravoRastimo program nastojimo da pokažemo da fizička aktivnost ne zahteva nužno posebnu organizaciju niti novac. Ovog proleća smo posebnu pažnju posvetili povratku nekih starih, često zaboravljenih igara među najmlađe, koje mogu da budu itekako zabavne i korisne. Evo, na primer nekada omiljena igra Školice razvija krupnu i finu motoriku, koncentraciju, pažnju, koordinaciju, brzinu, ali i socijalne veštine. Deca vežbaju komunikaciju, saradnju sa drugima, važnost timskog rada i fer pleja. Slogan „Igraš ili ne?“ je osmišljen da ih motiviše da se igraju, jer igra je prirodan način da se deca zainteresuju za kretanje i pri tome dobro zabave.

Koliko je važno da deca školskog uzrasta imaju redovnu fizičku aktivnost?

Ona je ključna za pravilan razvoj dece i zato kroz Sportske dane i slične aktivnosti želimo da prvo roditeljima, a onda i deci, pokažemo koliko može biti zabavno i korisno baviti se sportom. U školskom uzrastu fizička aktivnost bi trebalo da traje bar sat vremena svakog dana. Ona jača mišiće i kosti, pomaže u razvoju motoričkih veština, kognitivnom razvoju deteta,a blagotvorna je i za mentalno zdravlje. Takođe poboljšava koncentraciju, raspoloženje i kvalitet sna kod dece, što sve zajedno doprinosi njihovom opštem blagostanju. Uravnotežena ishrana je jednako važna i ona je drugi stub našeg programa. Deca koja jedu raznovrsnu hranu bogatu voćem, povrćem, proteinima i zdravim mastima imaju više energije, bolje se koncentrišu u školi i manje su sklona zdravstvenim problemima. Ne treba zaboraviti ni redovan unos vode, naročito u toplim danima koji su pred nama - voda je najzdraviji napitak za gašenje žeđi.

Kvalitetan odmor često se zanemaruje. Koliko je on važan za decu?

Odmor je od suštinske važnosti za rast i razvoj, a to naročito važi za decu školskog uzrasta. Najbolji odmor je zdrav san, koji osvežava učenika i priprema ga za obaveze u narednom danu. Tokom sna, telo se regeneriše, mozak obrađuje informacije i jača se imunološki sistem. Deca školskog uzrasta treba da spavaju između 9 i 11 sati svake noći kako bi bila spremna za sve izazove koji ih čekaju tokom dana. Nedostatak sna može dovesti do preosetljivosti i nervoze, naročito kod dece ovog uzrasta.

Šta biste poručili roditeljima i nastavnicima kada je u pitanju podsticanje dece na fizičku aktivnost?

Važno je da im mi odrasli pružimo pozitivne primere i motivišemo ih kroz igru i zajedničke aktivnosti. Roditeljima predlažem da provode što više vremena napolju sa svojom decom, igrajući se i baveći se sportom. Nastavnici, s druge strane, posebno nastavnici fizičkog vaspitanja, imaju veoma značajnu ulogu. Decenijska praksa u okviru ZdravoRastimo programa koju sprovodimo zajedno sa Savezom za školski sport Srbije pokazala nam je da su njihove ideje fantastične i predstavljaju veliku inspiraciju. Zato škole i nastavnike koji učestvuju u ovom programu pozivamo da nam do 13. juna pošalju izveštaje o aktivnostima kojima časove fizičkog čine zabavnijim i interaktivnijim, a njihov trud i kreativnost nagradićemo vrednim nagradama. Naš cilj je da nastavimo da pružamo podršku školama, nastavnicima i roditeljima, kako bismo zajedno doprineli zdravom i srećnom odrastanju dece.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track