KO SE BAVI STOČARSTVOM NE TREBA DA BRINE: Slede najveća ulaganja do sada - subvencije, besplatno seme, infrastruktura...
Foto: Unsplash

KO SE BAVI STOČARSTVOM NE TREBA DA BRINE: Slede najveća ulaganja do sada - subvencije, besplatno seme, infrastruktura...

Biznis -

Subvencije za 2024. godinu predstavljaju nikad veća ulaganja države u stočarstvo, a pored direktnih davanja stočarima će se pomoći i kroz donaciju visokokvalitetnog semena, ali kroz infrastrukturne projekte.

Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje u stočarstvu za tov junadi, svinja, jagnjadi i jaradi za ovu godinu, za šta je ukupno izdvojeno 5,25 milijardi dinara, a zainteresovani mogu da se prijave do 11. aprila.

Pravo na podsticaje ostvaruje pravno lice, preduzetnik i fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, koje ispunjava uslove propisane zakonom kojim se uređuju podsticaji u poljoprivredi i ruralnom razvoju i koje je u Registru poljoprivrednih gazdinstava izvršilo obnovu registracije za tekuću godinu.

Zahtevi se podnose preko platforme eAgrar, odnosno portala ePodsticaji za grla predata klanici, izvezena ili upućena na teritoriju Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija od dana isteka roka za podnošenje zahteva po prethodnom javnom pozivu, odnosno od 13. juna 2023. godine.

Zahtev se podnosi posebno za svaku vrstu tovnih grla, s tim da se za istu vrstu tovnih grla podnosi jedan zahtev za ostvarivanje prava na podsticaje.

Kako je precizirano u javnom pozivu, podsticaj za tov junadi po grlu iznosi 22.000 dinara, za tov jagnjadi i tov jaradi po 3.000 dinara po grlu, dok je podsticaj za tov svinja 1.500 dinara po grlu.

Nikad veća ulaganja u stočarstvo

Ovo je samo jedna od mera koje je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede najavilo još krajem prošle godine za 2024. Kako su tada saopštili iz Ministarstva, subvencije za ovu godinu predstavljaju nikad veća ulaganja države u stočarstvo.

Na primer, iznos podsticajnih sredstava po košnici pčela u 2023. godini iznosio je 800 dinara po košnici, dok je u 2024. godini taj iznos uvećan na 1.000 dinara, a oni pčelari koji su u sistemu organske proizvodnje dobijajaće i dodatni iznos podsticaja od 40 odsto.

Kako se navodi, davanja države pčelarima rastu iz godine u godinu, pa je tako subvencija po košnici 2013. godine iznosila 500 dinara, što znači da su ova davanja za 10 godina duplirana.

U 2024. godini povećani su podsticaji za ovce, ovnove, koze i jarčeve sa 7.000 na 10.000 dinara.

Poređenja radi, za ovu meru je 2012. godine bilo namenjeno 4.000 dinara po grlu, pa će nakon ovog uvećanja davanja po grlu subvencije biti povećane za 150 odsto u odnosu na 2012. godinu.

Povećane su i subvencije za kokoške teškog tipa i to za 67 odsto, sa 60 na 100 dinara, dok su subvencije za kokoške lakog tipa su povećane sa 100 na 140 dinara.

Krava
foto: Unsplash

Iz ministarstva podsećaju i da su tokom 2023. godine povećane subvencije za 60 odsto i to sa 25.000 na 40.000 dinara po grlu za kvalitetne mlečne krave, što predstavlja samo jednu od mera pomoći primarnim proizvođačima koji se bave mlečnim govedarstvom.

Pored davanja po grlu, država finansira i premiju za svaki litar mleka, koja je takođe ove godine povećana sa 15 na 19 dinara.

Kako se navodi, 2012. godine ova mera je iznosila svega pet dinara po litru mleka, te je nakon ovogodišnjeg povećanja subvencija veća za skoro četiri puta nego tada.

Od ove godine je ukinuta donja i gornja granica kada je reč o broju grla, ali i količini predatog mleka, pa se za svaki litar mleka isplaćuje premija.

"Povećanjem subvencija, pravovremenim i promišljenim merama pokazali smo da Republika Srbija zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede ulaže nikad veća sredstva u stočarstvo, pa su tako u 2023. godini povećane subvencije za kvalitetne priplodne krmače sa 15.000 na 18.000 dinara po grlu", navode iz ministarstva.

Ova subvencija je 2012. godine iznosila 4.000 dinara, što znači da je sa najnovijim povećanjem subvencija za krmače izdvojeno 4,5 puta više sredstava nego 2012. godine.

Jelena Tanasković
foto: Zorana Jevtić

Menja se sistem razvoja poljoprivrede

Prema rečima ministarke poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelene Tanasković, razlog povećanja subvencija je promena sistema razvoja poljoprivrede.

„Sada sistem finansiranja i sistem razvoja poljoprivrede menjamo jer dosadašnji nije dao dobar rezultat u smislu da je država izdvajala novac a nismo imali napredak. Mogu da kažem da smo stagnirali i u mnogim granama se i vraćali se unazad. Jedna od tih grana je stočarstvo i to je razlog zašto sada stavljamo takav akcenat na stočni fond”, istakla je Tanasković.

Najkvalitetnije seme za unapređenje stočnog fonda

Mnistarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je, sprovodeći program mera za unapređenje stočarstva, donelo odluku da kao jedna od mera unapređenja govedarstva 2024. godine budu omogućene subvencije u vidu besplatne isporuke visoko kvalitetnog semena elitnih bikova. Time će srpski stočari dobiti jedinstvenu priliku za nabavku vrhunskog semena o trošku države, a kako se navodi na sajtu ministarstva, subvencionisaće se dve doze semena po jednom grlu.

Prema rečima ministarke Tanasković, cilj je da svaki poljoprivrednik-stočar bude siguran i da zna da država stoji iza njega.

„Sa svim povećanjima subvencija i davanjima svaki poljoprivrednik imaće apsolutnu sigurnost. Dobija kvalitetno seme, nije mu država rekala uvezi pa da ne zna šta je uvezo, kog je seme kvaliteta, da li je dobra cena ili nije. Ovo mu je sada sigurnost pre svega i može da da efekat već do kraja ove godine koji mi i očekujemo u suštini i zato i idemo kompletno u stočarstvo, na svim nivoima - da im izađemo u susret“, kaže Tanasković.

Krava
foto: Printscreen

Obnovljen devastirani SVC Velika Plana

Ministarka poljoprivrede je obišla početkom godine Stočarsko veterinarski centar Velika Plana, gde je isporučeno 10 vrhunskih priplodnih bikova simentalske rase, poreklom iz Nemačke.

SVC Velika Plana je centar sa bogatom tradicijom i dokazanim kvalitetom u oblasti proizvodnje i distribucije genetskog materijala priplodnih bikova i nerastova i u prethodnom periodu je uz pomoć Ministarstva i Vlade obnovljen.

„Kao i sve drugo što je urađeno u 2023.godini u oblasti poljoprivrede, tako je sada i Stočarsko veterinarski centar u Velikoj Plani, koji je na žalost bio potpuno devastiran, dobio svoje novo ime, u smislu novih mogućnosti za dalji opstanak i rad. Svi dugovi su rešeni, sve smo izmirili. Isplaćene su i zaostale plate radnicima, kojih trenutno ima 24, a isplaćeni su i svi dobavljači“, kazala je ministarka Tanasković.

Željko Radukić
foto: Printscreen

Ministarstvo je finansiralo 50 odsto nabavke bikova vrhunskog kvaliteta.

„Ono zbog čega sam lično posebno srećna je da je Ministastvo kroz konkurs za kvalitetna priplodna grla, finansiralo 50 odsto nabavke ovih bikova vrhunskog kvaliteta. U pitanju je 10 novih bikova simentalske rase, a očekuje se da ubrzo stignu još tri bika holštajn rase“, rekla je ministarka.

Direktor Stočarsko veterinarskog centra u Velikoj Plani Željko Radukić istakao je kako su država i resorno ministarstvo dosta uradili da se ovaj centar obnovi i podigne na noge.

“Zahvaljujem se Vladi i ministarki za neizmernu podršku koju su nam dali kako bismo nastavili da funkcionišemo. Nadam se da će genetika koju smo doneli doprineti da u narednim godinama naši stočari mogu efektnije i profitabilnije da proizvode i budu zadovoljni rezultatima svog rada. Genetski doprinos je možda samo jedna od stvari, ali je nezaobilazna karika u tom procesu i veoma mi je drago da na ovaj način dajemo doprinos srpskom stočarstvu“, rekao je Radukić.

Velika ulaganja i u infrastrukturu

Pored direktnih davanja, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pomaže i kada su u pitanju infrastrukturni projekti koji će drastično olakšati funkcionisanje i posao srpskim stočarima.

Dobar primer je selo Božetići u opštini Nova Varoš u kome meštani već decenijama muku muče sa vodosnabdevanjem. U MZ Božetići, koja je jedna od najbogatijih u novovaroškoj opštini živi 750 stanovnika i oko 5.000 grla krupne stoke, među kojima 3.000 muznih krava za koje je neophodno obezbediti i do tri tone vode dnevno. Meštani su se snalazili na razne načine, kopali zemlju nekoliko stotina metara u dubinu, u pomoć pozivali rašljare, ali sve je bilo uzalud, pa su životinje u ovom selu često bile žedne.

Međutim, njihove muke uskoro će postati prošlost. Projekat izgradnje vodovoda koji je započela lokalna samouprava, završiće Ministarstvo poljoprivrede koje je sistematski, iz godine u godinu, ulagalo po nekoliko desetina miliona dinara u ove svrhe.

Predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević je istakao koliko znači normalizacija vodosnabdevanja naseljima poput sela Božetići. Sa svojih 500 registrovanih većinski poljoprivrednih i stočarskih gazdinstava, ovo naselje čeka na stalno snabdevanje vodom već pola veka.

Prema njegovim rečima, za dve godine opština i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede su zajedno uložili oko 150 miliona dinara.

„Tokom 2024. godine godine uvodićemo sekundarnu mrežu ovde i to je nešto čemu se najviše raduje ovaj deo mesne zajednice i naših dobrih domaćina,“ istakao je prvi čovek Nove Varoši.

Sve ove mere dokaz su da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede rešilo da se uhvati u koštac sa svim problemima i pruži punu pomoć i podršku poljoprivrednicima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja