"ULOŽILI SMO 5.5 MILIONA DA BI OTKLONILI DEPONIJU U VOJVODINI" Kokai detaljnije o pošumljavanju Srbije: Mladima budimo svest
Foto: Kurir televizija

kurir tv

"ULOŽILI SMO 5.5 MILIONA DA BI OTKLONILI DEPONIJU U VOJVODINI" Kokai detaljnije o pošumljavanju Srbije: Mladima budimo svest

Održiva budućnost -

Svesnost o ekologiji je važna za zdraviju sredinu, a pre svega pošumljavanje, čime se i bavi akcija "Zasadi drvo" u kojoj učestvuje i naša kompanija.

Dosta puta smo pričali kako mi kao pojedinci možemo doprineti u svemu tome. O samoj akciji naše kompanije i "DM drogerie markt" i o važnosti pošumljavanja naše zemlje, govori gost "Pulsa Srbije" Roland Kokai, direktor JP "Vojvodinašume".

10:43

Na mestu bivše deponije niče nova šuma

Prvo je pričao o značaju prethodnih akcija i da je poslednja u nizu zapravo prostor na kojem je bila deponija, a koja će sada odisavati zelenilom, odnosno totalno drugom energijom:

zasadi drvo
foto: Kurir televizija

- To je izrazito značajno kada se priča o ravnici jer na njima prevoladava, u svetu kao i kod nas, poljoprivredna proizvodnja, a pogodno zemljište za to dominira na takvim površinama. Teško je naći slobodne površine za pošumljavanje, isto tako je i u Holandiji, ne samo u Vojvodini. Zato treba iskoristiti svaku priliku. Pored Kuzmina je bila deponija, a JP Vojvodinašuma se javila na konkurs grada Sremske Mitrovice kako bi mogla sa tom površinom da gazduje.

Potom je detaljnije pričao o pošumljavanju sela Kuzmin, koje se nalazi u predelu Vojvodine:

- Uklonila se dakle postojeća deponija, a 23. januara će početi pošumljavanje, prema tome je svakako značajno da iskoristimo svaku mogućnost. Neće to drastično promeniti procente pošumljavanja Vojvodine, ali moramo pokazati primer za naraštaj koji će imati svest o ekologiji, pošumljavanju kao važnom segmentu društvenog života.

zasadi drvo
foto: Shutterstock

Ovim putem pozivaju se svi volonteri da se prijave na sajt zasadidrvo.rs i da nam se pridruže u utorak.

Potom je pričao o uvođenju svesnosti o ekologiji i zdravijem okruženju za ljude:

- Dakle, konkretno ovom površinom mi gazdujemo, angažovali smo našu mehanizaciju jer smo morali da uklonimo postojeću deponiju. Dakle, 40 dana je radio buldožer, a 20 dana bager. To nas je koštalo 5.5 miliona dinara. Napravili smo sve da bude pogodno za sadnju, a važno je napomenuti da smo postavili ogradu kako bi šumu zaštitili od divljači, odnosno od ilegalnog deponovanja smeća na to područje.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Bonus video:

04:03

TRI PANELA U PKS U OKVIRU PROJEKTA ZASADI DRVO! Irena Petrović (WMG): Okupili smo najveće stručnjake, čeka nas mnogo posla

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track