ODLIČNA VEST ZA PAORE: Skače cena pšenice na tržištu, ali to nije jedina biljna kultura koja je poskupela
Foto: Shutterstock

ODLIČNA VEST ZA PAORE: Skače cena pšenice na tržištu, ali to nije jedina biljna kultura koja je poskupela

Novčanik -

Treću nedelju zaredom primarna kultura u trgovanju na domaćoj berzi bila je pšenica, a dobra naznaka za poljoprivredne proizvođače je to što su cene žita, soje i suncokreta beležile rast.

– Interesovanje kupaca najčešće je bilo usmereno na kvalitetniju pšenicu – ističu u Produktnoj berzi Novi Sad. Berzanski ugovori zaključeni su u cenovnom rasponu od 20,2 do 22,5 dinara za kilogram bez PDV-a u zavisnosti od parametara kvaliteta i pariteta. Trgovanje pšenicom sa višim parametrima kvaliteta doprinelo je statističkom rastu srednje cene, te je ona u odnosu na prošlonedeljnu bila viša za 3,57 odsto. Pšenica je ponovo bila dominantna kultura u trgovanju, čineći 62 odsto ukupnog nedeljnog prometa, a veća tražnja u odnosu na raniji period bila je i za sojinim zrnom iako je ponuda bila smanjena – navodi se u izveštaju berze. Slaba tražnja bila je samo za kukuruzom.

Ukrajina, žito, pšenica
foto: Oleksandr GIMANOV / AFP / Profimedia

Kako objašnjavaju stručnjaci, razlika u ceni nuđene i tražene robe doprinele su tome da je tokom pet radnih dana zaključeno svega tri robno-berzanska ugovora. U ukupnom obimu prometa kukuruz je učestvovao sa samo šest odsto udela.

Dobre vesti stižu i za poljoprivredne proizvođače u Evropskoj uniji, jer se cena pšenice vraća na nivo iznad 200 evra za tonu. Za isporuke u decembru ponuda je na 215 evra za tonu, što potvrđuje i ranije prognoze stručnjaka da bi nešto značajnijeg rasta cena moglo da dođe tek pred kraj godine.

– Dolazi vreme kada loši rezultati žetve pšenice u Francuskoj i Nemačkoj stižu na naplatu – piše „Agroinfonet” i navodi da je rezultat rasta cene žita loša žetva kod najvećih proizvođača, ali i pad vrednosti evra prema američkom dolaru.

Pšenica
foto: Shutterstock

Ukrajina je i dalje najveći snabdevač evropskog tržišta. Izvoz za prva dva meseca nove sezone (jul–avgust 2024) žitarica i mahunarki bio je 6,74 miliona tona, što je 62,2 odsto više nego prošle godine.

Od toga je u Evropu plasirano 3,37 miliona žita, odnosno za 1,6 miliona tona više nego u 2023. Kukuruza je izvezeno 2,2 miliona tona, za 325.000 tona više nego prošle godine.

Kako se navodi, Ukrajina je sada primarni glavni izvoznik pšenice u EU, i to bez ijedne primedbe na kvalitet zrna u poslednjih šest meseci. Novi rod je u silosima, kvalitet je dobar, tvrde stručnjaci.

biznis.kurir.rs/Politika

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track