"KAD SE SAD NISAM SRUŠILA NIKAD NEĆU!" Čokoladica preko noći duplo poskupela! Kupci pobesneli: Strašno, raste nam novac na drveću
Foto: Shutterstock

"KAD SE SAD NISAM SRUŠILA NIKAD NEĆU!" Čokoladica preko noći duplo poskupela! Kupci pobesneli: Strašno, raste nam novac na drveću

Novčanik -

"Kada se sad nisam srušila, nikad neću. Riki s rižom u Kauflandu (normalna redovna cena otkako je Hrvatska prešla na evro je 3,19 evra), od danas je 6,29 evra. Kako je moguće da idu na poskupljenja od 100 odsto - požalila se jedna Hrvatica na Fejsbuku.

Na pitanje je li to neki propust odgovor je, bio 'ne, to je od danas tako'.

"Pa nama Hrvatima raste novac na drveću i svima je OK sve. Niko se ne buni osim na Fejsu', 'Prestanite kupovati pa ćete videti kako brzo cene idu dole', 'Cene u Hrvatskoj više nisu normalne. Nakon dve sedmice provedene u Italiji moj zaključak je da se nama iz Rijeke isplati i u Udine ići jer su cene nekih proizvoda i 3-4 puta jeftinije nego kod nas', 'Čokolada za kuvanje je bila 2,50 evra, sad je 4,50', 'Strašno, ionako bude čokolade u tragovima, a puno onih stiropornih riža!', 'A ništa, nećemo ni jesti čokoladu!', 'Od 1. 7. su Kraš i Kandit drastično podigli cene svega u čemu ima kakaovca. Mada na berzi cena kakaovca pada, naši proizvođači nađu način i opravdanje za često dizanje cena. Isto je podigao i Ferrero sve od Nutelle. Nadam se da će tržište ovo kazniti. Jednostavno treba da prestanemo da kupujemo sve što je drastično išlo gore'..., samo su neki od komentara ogorčenih potrošača koji su se na to nadovezali.

čokolada
foto: Shutterstock

Jer, ipak, nije samo Kanditova čokolada Riki od 300 grama poskupela poslednjih nedelja. I ne samo u Kauflandu! Svim čokoladama redom cena leti u nebo, u svim trgovačkim lancima, osim mlečnim čokoladama od 80 do 100 g kojima je Vlada 'zacementirala' cenu do 1,29 evra, pišu hrvatski mediji.

Već je pominjano to da su iz Kraša i Atlantika rekli o poskupljenjima svojih čokolada i konditorskih proizvoda s kakaom - kako je situacija i dalje neizvesna te da su dugo vremena većinu naraslih troškova snosili sami trudeći se da ih što manje prebace na potrošače.

Inače, na deklaraciji ove čokolade s rižom stoji kako sama mlečna čokolada ima minimum 29 odsto kakaovih delova. Na popisu sastojaka prvo je šećer, zatim punomasno mleko u prahu, kakaov maslac, 14 odsto riža, zatim kakaova masa, biljna mast te emulgatori.

biznis.kurir.rs/Večernji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja