U GUČI SVE DUPKE PUNO JOŠ OD APRILA! Mesta više nema ni kod rođaka - 4 noćenja koštaju kao letovanje na Maldivima!
Foto: Shutterstock

sabor trubača

U GUČI SVE DUPKE PUNO JOŠ OD APRILA! Mesta više nema ni kod rođaka - 4 noćenja koštaju kao letovanje na Maldivima!

Novčanik -

Pred predstojeći Sabor trubača u Guči, 63. po redu u ovom mestu su rasprodati ili rezervisani svi smeštajni kapaciteti. Od 1. do 4. avgusta koliko manifestacija traje rezervisani su gotovo svi ležajevi i u obližnjim selima, kao i u Čačku gde posetioci već tradicionalno odsedaju.

Poslednjih godina je postala praksa da većina stanovnika Guče napušta svoje kuće i stanove koje izdaju saborašima. Za to vreme oni borave u svojim domaćinstvima po okolnim selima.

Najjeftiniji smeštaj u Guči košta oko 35 evra, ne računajući auto-kamp koji je takođe popunjen. Za ovaj novac gost dobija ležaj u sobi koja ima osam ili 10 kreveta, sa zajedničkim kupatilom. Kupatilo je zajedničko ne samo za goste te sobe, već za sve koji su smešteni na tom spratu.

Dragačevo, Sabor Trubača, Guča
foto: RINA

Još uvek se ne zna koliko košta najskuplji smeštaj u Guči, jer jedini hotel u varošici još uvek nije objavio cene za vreme trajanja Sabora. Svakako, bez obzira na cenu mesta u njemu su odavno rezervisana.

- Već nekoliko godina unazad deo kuće izdajem jednom od viđenijih ugostitelja koji iznajmljuje dve sobe i koristi ceo sprat, sa kuhinjom i kupatilom. Pored njega tu su smešteni i svi njegovi zaposleni. Za četiri noćenja uzeću 1.000 evra. Isti takav prostor izdajem u prizemlju, 50 evra po ležaju, što ispadne 1.200 evra – priča meštanin Guče koji kaže da je najam ugovorio još u aprilu.

KISELI KUPUS NAJMANJE 600 DINARA

Prošle godine cene hrane i pića na Saboru su bile neznatno iznad proseka za ovaj deo Srbije. Kilogram prasećag pečenja pod šatrama se kretao od 2.500 do 2.800, a jagnjećeg od 3.000 do 3.300. Pljeskavice su koštale od 300 do 600, a kobasice i bateci u lepinji po 500 dinara. U zavisnosti od objekta pivo je stajalo od 250 do 300, a litar kisele vode 300 dinara. Sokovi su se plaćali od 250 do 300, porcija kiselog kupusa od 600 do 800 dinara. Parking na okolnim poljanama se kretao od 200 do 300 dinara po danu.

Posetioci prošlogodišnjeg Sabora su smeštaj u Guči na dve ili tri noći plaćali koliko i neko letovanje na dalekoj egzotičnoj destinaciji. Možda bi tako bilo i ove godine, da ga nisu rezervisali mesecima unapred.

U Turističkoj organizaciji Dragačevo su potvrdili da su svi smeštajni kapaciteti popunjeni. Onima koji prenoćište nisu rezervisali na vreme preporučuju smeštaj u domaćoj radinosti u nešto udaljnijim selima, kao i okolne gradove.

Guča, Sabor Trubača
foto: Kurir

- Rezervacije za smeštaj tokom Sabora su krenule još krajem prošle godine, u novembru. Prenoćište uglavnom rezervišu stranci, a i ove godine ih imamo sa svih strana sveta. Pored Nemaca, Austrijanaca, Slovenaca, ove godine organizovano dolaze i Grci koji stižu sa nekoliko autobusa – rekla je Aleksandra Mitrović, direktorka Turističke organiozacije Dragačevo.

Ona je naglasila da je najjeftiniji smeštaj 35 evra i to su kreveti u domaćoj radinosti sa zajedničkim kupatilom, dok prenoćište košta do 200 evra, koliko treba izdvojiti za dvokrevetni apartman. U ovu cenu je uključen i doručak. Mitrovićeva dodaje da i ove godine nisu određene cene hrane i pića, već ugostitelji bukvalno dan pred početak Sabora donesu tu odluku.

- Očekujem da će tako biti i ove godine, ali svakako gostima preporučujemo ishranu u proverenim objektima i restoranima – zaključuje sagovornica.

MOŽE I POD ŠATOR

U Guči, pored Bjelice, postoji i auto-kamp u koji može da se smesti oko 300 ljudi. Noćenje u njemu košta 20 evra po osobi, međutim i tamo su mesta popunjena. Na platformama za najam smeštaja postoji nekoliko privatnih kampova udaljenih oko jedan kilometar kilometar od Guče. Ovde se mesto za šator plaća od 2.000 do 3.000 dinara.

Mesta u domaćoj radinosti po selima i vajatima ima još na 15 kilometara udaljenosti od mesta zbivanja trubačke fešte. Cena je oko 50 evra po ležaju.

Pečenje, Trube, Guča, Sabor Trubača, Meri Vorlik

U Čačku gde saboraši tradicionalno odsedaju, mesta ima u hotelima kao i u privatnoj režiji. Noćenje sa doručkom za dve osobe u hotelu u strogom centru Čačka košta 10.150 dinara. U proseku u tom rasponu se kreću i cene smeštaja u drugim hotelima. "Stan na dan“ u Čačku u periodu trubačke fešte košta od 50 do 150 evra u zavisnosti od opremljenosti.

Sva je prilika da će ove godine u Guči jedino biti besplatna njihova muzika. Jedino oni svoje usluge ne naplaćuju, bar ne oni koji su učesnici trke za neku od prestižnih nagrada 63. Sabora trubača.

Bonus video:

01:56

SVE SPREMNO ZA 60. JUBILARNI SABOR TRUBAČA U GUČI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track