POSLASTIČARIMA SE SMANJUJE PROFIT: Čokolada neće skoro pojeftiniti ali Švajcarci smatraju da imaju 'kec u rukavu'
Foto: Profimedia

ozbiljna nestašica

POSLASTIČARIMA SE SMANJUJE PROFIT: Čokolada neće skoro pojeftiniti ali Švajcarci smatraju da imaju 'kec u rukavu'

Novčanik -

Bari Kalebo ulaže u uzgoj stabala kakaoa kako cene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profit za poslastičare.

Švajcarska fabrika čokolade radi sa farmama u Brazilu i Ekvadoru na 'pilotiranju i razvoju najboljih praksi za stvaranje skalabilnog i profitabilnog visokotehnološkog modela za održivu proizvodnju kakaoa', navodi kompanija u saopštenju za javnost, piše Seebiz.

Pristup dolazi pošto je ozbiljna nestašica kakaoa gurnula cene na rekordno visoke i skrenula pažnju na godine hroničnog nedovoljnog ulaganja u ključnim zapadnoafričkim zemljama, ometajući sposobnost farmera da se brane od bolesti i vremenskih rizika.

Kakao, kakao napitak
foto: Shutterstock

Inicijativa Future Farming ima za cilj da 'bude katalizator za druge da ulažu u poljoprivredu i stvore partnerstva sa farmerima za modernizaciju održivog uzgoja kakaoa velikih razmera - navodi se u saopštenju kompanije.

Bari Kalebo je potpisao inicijalni sporazum o saradnji sa poljoprivrednom kompanijom u Bahiji u Brazilu za razvoj 5.000 hektara zemlje. Imovina kompanije od 640 hektara u Ekvadoru, takođe, će biti deo inicijative, navodi se u saopštenju.

kakao prah, kakao
foto: Shutterstock

Stiven Reclaf, trenutno predsednik kompanije Global Cocoa, postaće izvršni predsednik FFI-ja i podnosiće izveštaj izvršnom direktoru Piteru Feldu. Alen Frejmond će postati novi predsednik globalne kakao kompanije.

- Uveren sam da sa FFI nećemo samo dovesti uzgoj kakaa na industrijski nivo, već ćemo, takođe, pomoći da održivi kakao postane norma - rekao je Reclaf u saopštenju za javnost.

(Kurir.rs/Biznis.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja