POČETAK GODINE DONEO I CENOVNI ŠOK ZA VOZAČE: Evo zašto će svi koji voze OVE automobile sada morati da izdvajaju više para
Foto: Thinkstock

postoji rešenje

POČETAK GODINE DONEO I CENOVNI ŠOK ZA VOZAČE: Evo zašto će svi koji voze OVE automobile sada morati da izdvajaju više para

Novčanik -

Od ove godine postoji ogroman rizik od cenovnog šoka za sve vozače u Nemačkoj. Očekuje se da će cene goriva na benzinskim pumpama da rastu više nego ikada do sada.

Ako ste oko Božića doživeli pozitivno iskustvo na benzinskim pumpama u Nemačkoj, postoji mogućnost da vas dočeka hladan tuš u novoj godini, jer potrošačima slede rekordne cene goriva.

Porez na ugljen-dioksid

Vodeći se klimatskim promenama i njihovim posledicama, političarima je važno da Nemci ubuduće žive klimatski neutalnije, što, između ostalog, podrazumeva i smanjenu emisiju ugljen-dioksida.

auto škola, automobili, automobil, vožnja
foto: Printscreen/Facebook/novi početak

Iz tog razloga, od januara se naplaćuje veći iznos po toni ispuštenog ugljen-dioksida, gde cena raste sa 30 na 45 evra.

Prema informacijama ADAC-a, to znatno utiče na cene goriva, zbog čega bi litar benzina trebalo da poskupi u proseku za 1,4 centa.

Međutim, tu nije kraj poskupljenjima. Dalje povećanje poreza na ugljen-dioksid po toni za dodatnih 10 evra planirano je za 2025. godinu. Zbog ovakvog razvoja situacije, cene na benzinskim pumpama nastaviće da rastu.

Prilika za uštedu

Nije sve tako crno. Postoji i način da se izbegne ovaj stalni finansijski teret. Naime, postoji, takozvana, naknada za prevoz na posao, koja može da se ostvari putem porezne prijave.

Devojka, Prevoz
foto: Profimedia

Sve to omogućuje putnicima da odbiju troškove putovanja na posao, što vredi 30 centi za prvih 20 kilometara i 38 centi od 21. kilometra, pa nadalje.

S druge strane, postoji mogućnost prelaska na električno vozilo ili na bar klimatski prihvatljiviji automobil.

Kako navode nemački mediji, što manje emisije ugljen-dioksida automobil proizvodi, to će vam biti manji godišnji porez na vozila.

kurir.rs/Fenix-magazin/SČ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja