Evo za koliko para možete naći garsonjeru u Novom Sadu! Agent za nekretnite savetovao studente koji nisu našli smeštaj: Požurite!
Foto: Kurir televizija

kurir televizija

Evo za koliko para možete naći garsonjeru u Novom Sadu! Agent za nekretnite savetovao studente koji nisu našli smeštaj: Požurite!

Nekretnine -

Prvog oktobra za sve studente počinje školska godina. Za mnoge to znači odlazak od kuće i vraćanje u studentske domove i iznajmljene stanove, dok za brucoše, koji zbog fakulteta odlaze u druge gradove i njihove roditelje, često znači glavobolju zbog traženja odgovarajućeg smeštaja, naročito za one koji nisu uspeli da dobiju smeštaj u studentskom domu.

Više o tome, za jutarnji program Kurir televizije, govorio je Milan Pulai, agent za nekretnine.

- Krenulo je uopšte neko studentsko kretanje i potražnje stanova kod roditelja koji misle unapred oko svoje dece, ja savetujem uvek da krenete mesec dana unapred i da iznajmite stan 10-20% jeftinije i da će vam se to kroz celogodišnju kiriju vratiti - započeo je Pulai.

Matematika, Zadatak, Student
foto: Profimedia

Aktivno traženje stanova u Novom Sadu počinje već tokom leta. Studenti preferiraju lokacije bliže studentskom gradu, a izbegavaju periferiju grada, Telep, Adice ili Novo Naselje.

Studenti u Novi Sad najčešće dolaze iz Vojvodine, ali i iz Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske, a kako kažu o agencijama za iznajmljivanje stanova, gledaju uvek da prođu što jeftinije.

- Budžet je tu uvek manji nego što je realnost i uvek je skupo. Otprilike pokušavaju da nađu za 200, 250, a realno mogu garsonjeru da nađu za 300 ili 350, pa do 450 jednoiposoban stan, pa su onda cimeri s nekim, služe se snalaženjem i ostalim.

02:36

Evo za koliko para možete naći garsonjeru u Novom Sadu! Agent za nekretnite savetovao studente koji nisu našli smeštaj: Požurite!

Otkako su cene iznajmljivanja stanova znatno skočile 2022. godine, većina studenata se odlučuje za život sa cimerima, a kada je reč o troškovima za režije, oni najviše zavise od grejanja i veličine stana. Ako stan ima centralno grejanje i neki srednji paket interneta, onda je za račune potrebno izdvojiti od 100 do 120 evra.

- Ako ste stanodavac, treba da vodite računa pre svega o tome kako je opremljen stan, jer to je to što izdajete, kao i kad idemo na more, ne gledate od čega je sazidan hotel, nego kako je opremljen. Znači, to treba i da budu novije stvari opremljene, ako je manji stan, onda studentski, da obavezno ima i pisaći sto i sve. U stanu mora da ima internet.

I stanodavci imaju svoje zahteve, najčešće su to da studenti nemaju kućne ljubimce i da nisu pušači. A kako se nova školska godina približava, ponuda je sve slabija. Oni najažurniji su već pronašli smeštaj, kažu agenti, a za one koji to nisu, savet je da požure.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Bonus video:

00:44

HTELA DA PRODA STAN, PA OKRIVILA RUSE? Olivija udarila na Nedu Ukraden nakon vesti da se seli: Znala je da će dobro zaraditi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track