ŽIRČE - Imam 30 grla stoke, junice, telad, nešto malo ovaca i dve-tri koze i živimo lepo, solidno... Svoje plastenike, svoje vrtove... Živim na selu i faktički, ništa ne kupujem, sve sami proizvedemo, ponosno kaže Izet Špilja Habibović iz Žirča kod Tutina koji s porodicom živi na lepom i velikom imanju - svoj na svome, i bavi se stočarstvom.

Naglašava da živi od svog rada, oduvek.

U poslu mu pomažu žena, sin i ćerka, dok su druga dva sina u Nemačkoj a sve je kaže stekao od svog rada i truda i dobro je, ne žali se.

- Ako čovek shvati svaki posao ozbiljno, nijedan posao nije težak, a ako ne učini tako onda je svaki posao težak, kaže Izet koji prodaje i mleko i zadovoljan je saradnjom sa otkupljivačem koji redovno dolazi i nikad ne kasni. Prave i kajmak i razne druge proizvode i sve se proda!

izet.jpg
Youtube Printscreen/RTV Novi Pazar 

- A kod mene nema šta ne uspeva, paprike, paradajz, kupus, krastavac, pasulj, sve što treba jednoj familiji mi sve sami proizvedemo... Radio sam nekad i u fabrici dok nisam nabavio više stoke, onda sam se opredelio za to... Nema ništa lepše od svoje kuće, veli Izet koji se drži stare tradicije da jedni drugima pomažu, meštani, komšije... Dodaje i da je selo lepo, asfalt svud, kuće dobre...

Premije za stoku: Hvala državi

- Država mi izlazi u susret, imam premije za stoku i za krave, ja se ovim putem zahvaljujem, ako bide neko čuo, i državi što nam izlazi u susret i što nam pomaže... da nije države, ne bismo ovako mogli ni da funkcionišemo, veli Izet koji kaže da sprema drva a da je i zimnica komplet spremna, te da sinovima u Nemačku redovno šalje pune torbe jer nema lepšeg od domaćeg.

Što ga zovu Špilja

Špilja mu je nadimak i to neobičan a dobio ga je još kao mali, tu u selu... Kaže jednom rahmetli agi tu u selu ličio je, veli na Miku Špiljka, onaj što je bio političar...

- I mali još kad sam bio kaže eno ga Mika, eno ga Mika Špiljak i tako, a sad da pitaš po imenu ko je taj, niko ne zna, a za Špilju zna i malo dete..., veli nasmejani Izet koji pleni iskrenošću.

Kurir.rs/RTV Novi Pazar