Tim povodom se oglasio i poznati kuvar Džejmi Oliver i pozvao ljubitelje sira da pomognu policiji u hvatanju prevaranata koji su mlekaru oštetili za više od 300.000 funti vrednog engleskog i velškog sira.

Mlekara Nils jard, distributer i prodavac britanskog zanatskog sira, isporučila je 22 tone nagrađivanog čedara uvezanog u tkaninu navodnom veletrgovcu koji se predstavljao kao dobavljač velikog francuskog maloprodavca, pre nego što su shvatili da su prevareni.

Džejmi Oliver opisuje ovaj incident kao "drsku pljačku šokantnih razmera“.

Zato je poručio pratiocima na Instagramu da budu na oprezu ako čuju bilo šta o tome da se "kamioni veoma otmenog sira“ nude "jeftino“, dodajući da bi čedar prvobitno vredeo oko 300.000 funti.

Ukradeni sirevi bili su organski čedar Hafod Welsh, čedar Westcombe i čedar Pitchfork, koji su osvojili brojne nagrade i spadaju među "najtraženije zanatske sireve u Velikoj Britaniji - saopštila je mlekara.

Ove tri vrste sira se prodaju za između 7,15 i 12,90 funti za mali komad težine 250-300 grama. Iz mlekare dodaju da sarađuju sa policijom na identifikaciji počinilaca.

Uputili su apel trgovcima sira širom sveta da im se jave ako posumnjaju da su im prodali ukradeni sir, posebno čedar u platnenoj ambalaži težine od 10 ili 24 kilograma sa odvojenim etiketama.

Policija je navela da istražuje "prijavu o krađi velike količine sira“ iz londonske mlekare.

"Istraga o okolnostima je u toku“, navodi se u saopštenju policije, dodajući da do sada nije bilo hapšenja otkako je krađa prijavljena u ponedeljak

Kurir.rs/Bizlife/Prenela S. Č.