SRPSKI ISTRAŽIVAČI SPREMAJU SLAMARICE: Osvojili projekat vredan 2,5 miliona € - Evo o čemu se radi
Foto: Bojan Džodan

SRPSKI ISTRAŽIVAČI SPREMAJU SLAMARICE: Osvojili projekat vredan 2,5 miliona € - Evo o čemu se radi

InfoBiz -

Istraživači iz Instituta za fiziku u Beogradu osvojili su jedan od najvećih pojedinačnih naučnih projekata koji su stigli u Republiku Srbiju. Pod nazivom Hidden phases in 2D quantum materials projekat je osvojio sredstva iz evropskog programa ERA Chairs, a realizovaće ga grupa istraživača iz Centra za čvrsto stanje i nove materijale Instituta za fiziku u Beogradu Projektom je predviđen povratak iz Amerike u Srbiju jednog od vodećih svetskih istraživača u oblasti čvrstog stanja, dr Emila Božina.

Višestruko nagrađivan i citiran, dr Božin je doktorirao na Univerzitetu u Mičigenu, potom je bio istraživač na Kolumbija univerzitetu, a od 2010. godine radi u prestižnoj Nacionalnoj laboratoriji Brukhejven. Sada se, zahvaljujući ovom projektu, sa porodicom vraća u Beograd, u Institut za fiziku.

Kao institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Institut za fiziku u Beogradu aktivno radi na povratku naših istraživača iz inostranstva i do sada je, ulaganjem u infrastrukturu i prepoznatljivim naučnim rezultatima, uspeo da obezbedi povratak više od 30 fizičara koji su ostvarili karijere u inostranstvu. U Institutu postoje četiri centra izvrsnosti, a jedan od njih je Centar za fiziku čvrstog stanja i nove materijale koji je pre 30 godina osnovao i uspešnog njime rukovodio akademik Zoran Popović. Sada ovim Centrom rukovodi dr Nenad Lazarević, koji će predvoditi i tim koji učestvuje u ovom projektu.

Institut za fiziku
foto: Bojan Džodan

- Uoči tridesetogodišnjice Centra za fiziku čvrstog stanja i nove materijale, osnovanog od strane akademika Zorana V. Popovića, kao glavni izazov u strategiji za dalji razvoj prepoznato je odsustvo tehnika napredne strukturne analize - kaže dr Nenad Lazarević, objašnjavajući da će 'projekat Hidden phases in 2D quantum materials popuniti ovu prazninu povratkom dr Emila Božina, eminentnog eksperta u ovoj oblasti, i uspostaviti vodeći regionalni centar za eksperimentalnu fiziku čvrstog stanja'.

Sredstva koja su odobrena u okviru projekta iznose 2,5 miliona evra, a omogućiće da se uspostavi nova jedinica koja će biti integrisana u Centar za čvrsto stanje i nove materijale i povezana sa postojećim laboratorijama u Centru – laboratorijama za čvrsto stanje, nanostrukture, 2D i elektronske materijale. Uz postojeće metode istraživanja materijala – Raman, infracrvenu i Brulenovu spektroskopiju, spektroskopsku elipsometriju, AFM/STM i magnetotransport – koji se koriste u ovom Centru, uz pomoć ovog projekta otvara se novi Furijeov metod zasnovan na totalnom rasejanju.

Projekat je podstaknut problemom karakterizacije skrivenih faza u kagome kristalima, što su materijali koji se trenutno nalaze u globalnom fokusu. Kroz ERA Chair, postojeća istraživačka grupa na Institutu, koja je već globalno prepoznatljiva, pokušaće da odgovori na ove izazove koji su trenutno na frontu svetskih istraživanja.

- Na Institutu više od deset godina znamo da naša budućnost kao kvalitetne naučne institucije zavisi od intenzivnog rada na povratku istraživača iz naše dijaspore - kaže dr Aleksandar Bogojević, direktor Instituta za fiziku u Beogradu, dodajući da je ERA Chairs projekat, posle dva osvojena ERC granta i Tvining projekta, još jedan u nizu međunarodnih projekata koji će ojačati Institut, kako u pogledu infrastrukture i ljudskih kapaciteta, tako i u naučnom pogledu.

- Ako nauka bude jaka na Institutu, to će onda dalje privući nova imena - smatra Bogojević i dodaje kako je to način i da se motivišu mladi da se opredele za put nauke.

ERA Chairs je instrument u okvirnom programu Horizon Europe namenjen jačanju istraživačkih kapaciteta univerziteta i instituta, na koji su istraživači iz Srbije retko aplicirali. U septembru 2023. otvoren je poziv za projekte sa ukupnim budžetom od 97 miliona evra, na koji je Institut aplicirao sa predlogom projekta Hidden phases in 2D quantum materials i osvojio sredstva.

U okviru projekta, predviđeno je da Institut u istraživanju kondenzovanog stanja materije i novih materijala koristi merenja sa velikih postrojenja i da uspostavi centar za obuku u novim metodama u okviru Instituta koji bi bio otvoren za istraživače iz Srbije, regiona Zapadnog Balkana i Jugoistočne Evrope. Projekat će učvrstiti poziciju Instituta kao centra izvrsnosti u Evropskom istraživačkom prostoru i pomoći saradnju sa partnerima iz privrede.

Istovremeno, projekat će omogućiti transfer znanja, mobilnost i povezivanje istraživača i mladih talenata, što će po sebi izuzetno ojačati sektor nauke i inovacija u Srbiji.

biznis.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track