NOVI GRAD BLIZU KAIRA OGROMNA ŠANSA ZA SRPSKU PRIVREDU: Šta donose najavljeni sporazumi o slobodnoj trgovini sa 2 daleke zemlje
Foto: Shutterstock

iZVOZNE ŠANSE

NOVI GRAD BLIZU KAIRA OGROMNA ŠANSA ZA SRPSKU PRIVREDU: Šta donose najavljeni sporazumi o slobodnoj trgovini sa 2 daleke zemlje

InfoBiz -

Najava da će Srbija, osim Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom, koji stupa na snagu 1. jula, uskoro potpisati iste sporazume i sa Egiptom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kurir je proveravao koji su srpski izvozni aduti za ta mnogoljudna i bogata tržišta.

Podsetimo, prema tvrdnjama predstavnika vlasti u Srbiji, Sporazum sa Kinom omogućiće izvoz 10.412 proizvoda iz Srbije u Kinu bez carine.

Bojan Stanić iz Privredne Komore Srbije smatra da što se tiče Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Egiptom postoji više sektora u kojima može uspešno da konkuriše na mnogoljudnom egipatskom tržištu.

Bojan Stanić
foto: Kurir televizija

- Egipat je najsnažnija privreda u Africi, a među 100 miliona stanovnika formira se klasa bogatih. Poljoprivreda je ta gde smo konkurentni. A kad pogledate koliko je projekata u izgradnji nekog novog grada u blizini Kaira, naša je šansa izvoz i građevinskih mašina i materijala. Sa druge strane hemijska i metalska industrija imaju mogućnost da plasiraju svoje proizvode, metalska uređaje i opremu, a hemijska sirovine u preradi ili za funkcionisanje nekih drugih delatnosti. Tu je i IT sektor kao naša šansa jer smo konkurenti - ističe Stanić.

Što se tiče UAE Stanić smatra da na tako razvijeno tržište sa visokom kupovnom moći Srbija može da izvozi prehrambene proizvode.

- Tu dolaze u obzir proizvodi prerađivačke industrije i bilo bi bolje da tu plasiramo gotove proizvode sa dodatom vrednošću jer se tu vidi potencijal - objašnjava Stanić.

Na pitanje da li bi Sporazum o slobodnoj trgovini sa Egiptom Srbiji mogao da donese pozitivan spoljno-trgovinski saldo, koji je sada negativan, Stanić smatra da to zavisi od mnogo faktora.

- Imate primere gde su deficiti značajno smanjeni, kao što je slučaj sa EU i zemljama CEFTA, dok u trgovini sa Turskom imamo deficit. Privreda Egipta nije toliko snažna kao turska, ali za Egipat su bitne i političke veze, a mi imamo tradicionalno prijateljstvo još od Pokreta nesvrstanih, tako da se može računati na neku propusnost naših proizvoda i usluga kod njih - kaže Stanić.

ČINJENICE

  • Vrednost izvoza Srbije u Egipat u 2021. iznosila je 31,8 miliona evra, a vrednost uvoza iz te zemlje je iznosila 35,7 miliona evra
  • 47,6 miliona evra vrdnu robu izvezla je Srbija u Egipta u 2022., a uvezla robu vrednu 60,5 miliona evra
  • U 2023. vrednost izvoza u Egipta iznosila je 38,6 miliona evra, a iz Egipta smo uvezli robu vrednu 43,2 miliona evra
  • Za prva četiri meseca 2024. Srbija je izvezla u Egipat robu vrednu 11,8 miliona evra, a vrednost uvoza iz Egipta je iznosila 30,9 miliona evra
  • Vrednost izvoza Srbije na tržište UAE je 2021. iznosila 56,1 milion evra
  • U 2022. smo u UAE izvezli robu vrednu 82,4 miliona evra
  • 111,4 miliona evra vredan je bio izvoz u UAE u 2023. godini
  • U prva četiri meseca 2024. godine u UAE smo izvezli robu vrednu 30 miliona evra

* Podaci Republičkog zavoda za statistiku

Ekonomista Saša Đogović ističe da što se tiče Kine i njenog tržišta nećemo mi moći da smanjimo spoljotrgovinski deficit, ali je to moćna ekonomija i otvorena vrata su prilika za izvoz pre svega poljoprivrednih proizvoda, poput borovnica, suvih šljiva i drugog voća i rakije.

voće, jabuke
foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

- Ta otvorena vrata su prilika i za nove investitore koji bi locirali proizvodne kapacitete ovde i odavde plasirali robu na kinesko tržište po preferencijalnom statusu. Egipat je tržište za izvoz poljoprivednih proizvoda i jabuka koje sada manje ide u Rusiju, pa se traži novo tržište. Sa UAE Sporazum je šansa za izvoiz proizvoda prehrambene industrije - ističe Đogović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track