ČAK 15 GODINA BIO NA BOLOVANJU, PA TUŽIO FIRMU! Primao veliku platu iako nije radio, a žali se što nije dobio POVIŠICU
Foto: Shutterstock

ČAK 15 GODINA BIO NA BOLOVANJU, PA TUŽIO FIRMU! Primao veliku platu iako nije radio, a žali se što nije dobio POVIŠICU

InfoBiz -

Ian Kliford je zaposleni kompanije IBM koji je na bolovanju od 2008. godine. Pre 15 godina Kliford je otišao na bolovanje zbog mentalnog zdravlja, a četiri godine kasnije dijagnostikovana mu je leukemija.

Za vreme bolovanja njegova plata iznosila je 54.000 funti godišnje (oko 60.000 evra), a isto toliko bi primao do svoje 65. godine.

Ali prošle godine je tužio kompaniju za "diskriminaciju zbog invaliditeta" jer mu nije podignuta plata u poslednjih 10 godina.

Reading Emploiment Tribunal je odbacio njegovu tvrdnju, a sudija mu je rekao da je tokom godina imao "veoma značajne pogodnosti i dobar tretman u kompaniji".

Kliford (50) kaže da su šanse da doživi 65 godina "veoma male" i da samo želi da bude siguran da će njegov sin biti finansijski zbrinut nakon što umre.

- Ljudi možda misle da je to izdašan iznos, ali ti iznosi su bruto i neoporezivi... Plaćam porez na sve to. Imam sina koji je na fakultetu. Ne smanjuju vam hipoteku jer ste bolesni - rekao je za britanski Telegraf.

Kliford je počeo da radi za američku softversku kompaniju Lotus Development 2000. godine, pet godina nakon što ju je IBM kupio za oko tri milijarde funti. U septembru 2008. otišao je na bolovanje do 2013. godine, kada se požalio da u tom petogodišnjem periodu nije dobio povećanje plate ni regres za godišnji odmor.

U aprilu 2013. IBM mu je ponudio kompromisni sporazum, po kome je dogovoreno da zbog zdravstvenog stanja ostane na platnom spisku bez posla. Shodno tome, zaposleni imaju pravo na isplatu od 75 odsto ranije ugovorene zarade do odlaska u penziju.

Ugovorena plata Iana Kliforda bila je 72.037 funti, što je iznosilo 54.028 funti godišnje prema ugovoru.

(Kurir.rs/Index)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track