VLADA ODBRANILA CENU STRUJE, NEĆE POSKUPETI: Pregovori sa MMF
Foto: Shutterstock

energetika

VLADA ODBRANILA CENU STRUJE, NEĆE POSKUPETI: Pregovori sa MMF

InfoBiz -

Predstavnici MMF sa srpskim energetskim vlastima juče razgovarali o povećaju cene kilovata, ali i energetskoj efikasnosti i gasnoj diverzifikaciji

Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) sastali su se juče sa predstavnicima srpske vlade iz energetskog sektora, kojima su predložili povećenje cene struje.

Srpska delegacija je, kako nezvanično saznajemo, uspela da im obrazloži da ta mera nije neophodna jer "Elektroprivreda Srbije" stabilno posluje, a negativno bi se odrazila na standard građana.

Prema saznanjima Kurira, MMF nije dalje insistirao na poskupljenju kilovata, ali su ponovili zahtev za povećanje kanala snabdevanja Srbije gasom, povećanje energetske efikasnosti, kao i ubrzanje procesa uvođenja naplate grejanja po utrošku.

- Sve su to standardni saveti MMF za povećanje stabilnosti energetskog sistema zemlje. Nije bilo insistiranja, niti pritisaka ili uslovljavanja - kaže naš izvor iz Nemanjine 11.

Podsetimo, uoči dolaska misije MMF, u javnosti se spekulisalo da bi, po njihovom zahtevu, struja od leta trebalo da poskupi za pet odsto, što bi se na mesečni račun prosečnog potrošača odrazilo za oko 130 dinara.

Inače, međunarodni kreditori redovno sugerišu podizanje cena električne energije, budući da je cena srpskog kilovata od 0,066 evrocenti najniža u Evropi, odnosno tri puta manja od evropskog proseka. Isti predlog bio je na stolu i prošle godine, ali kilovati nisu poskupeli. Struja u Srbiji je poslednji put poskupela u oktobru 2017. godine, i to za dva odsto.

SASTANAK ZA SASTANKOM S MMF O PLATAMA I PENZIJAMA O položaju radnika i penzija sa misijom MMF juče je razgovarao ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, dok je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić nakon razgovora sa međunarodnim kreditorima poručio da da će biti nastavljen rad na reformi sistema plata, koja se očekuje da počne od 1. januara 2020. Misija MMF, koju predvodi novi šef Jan Kejs Martejn, boravi u Beogradu od 9. do 21. maja.

(Kurir/S. Đ. - J. P.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track