Foto: Danilo Mijatović

EPS ZAVRŠAVA PRIPREME ZA ZIMU: U termoelektrani Kostolac B završen remont bloka B2, sve za sada teče po planu

InfoBiz

U termoelektrani „Kostolac B“ završen je remont bloka B2 i blok snage 350 megavata je na elektroenergetskoj mreži. Plan je da posle urađenog kapitalnog remonta, u drugoj polovini septembra na mreži bude i blok B1, što će označiti kraj remontne sezone u Kostolcu.

U maju je počeo prvi kapitalni remont na bloku B1 od završetka revitalizacije 2014. godine i smatra se jednim od najvažnijih poduhvata na obezbeđivanju sigurnog rada u narednim godinama postrojenja snage 350 MW. Ovaj kapitalni remont poboljšaće pouzdanost, energetsku efikasnost blokova, kao i ekološke performanse. Ranije su završene opravke i osvežavanje blokova A1 i A2 u TE „Kostolac A“.

- Remonti i revitalizacije teku po planu i sve će biti spremno za zimsku sezonu i stabilno snabdevanje električnom energijom. Svi remonti u potpunosti su prilagođeni najvažnijoj investiciji, revitalizaciji naše jedine reverzibilne hidroelektrane „Bajina Bašta“, koja je započeta posle 42 godine rada. Ove godine završićemo prvi agregat, a drugi naredne, čime ćemo imati potpuno obnovljenih više od 600 megavata koji našem sistemu daju značajnu energetsku sigurnost – rekao je Dušan Živković, generalni direktor EPS AD.

Uprkos suši, sistem EPS je i tokom ekstremnih temperatura stabilno snabdevao privredu i građane električnom energijom. Tokom leta potrošnja je bila veća za oko 15 odsto u odnosu na ranije godine, dok je proizvodnja iz hidro sektora za oko 30 odsto manja u odnosu na 2023, a hidrološke prilike su, takođe, veoma nepovoljne jer je najveći broj vodotokova na ivici biološkog minimuma.

biznis.kurir.rs